Tánc- és mozgásformák központja lesz a volt veszprémi gyermekkórház (veol.hu)

Tánc- és mozgásformák központja lesz a volt veszprémi gyermekkórház, a beruházás 10,5 milliárd forintba kerül. A mintegy 13,5 ezer négyzetméteres ingatlan fejlesztéséhez a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. biztosítja a forrást. A napokban szakemberek vezetésével ismerkedhettek meg az érdeklődők a fejlesztéssel a helyszínen, amiről a veol.hu számolt be.

 

A vezetett bejárást a kivitelező, a tervező és az önkormányzat szervezte közösen. Porga Gyula polgármester arról beszélt, a folyamatban lévő beruházások arra jelentenek eszközt, hogy Veszprém 2030-ra Európa húsz legélhetőbb városa közé kerüljön a maga kategóriájában a jelenlegi 54. helyről.

Hozzátette, a cél elérésében segíti majd a várost az Európa Kulturális Fővárosa 2023 programsorozat is. A polgármester kitért rá, a város üresen álló épületei közül a volt gyermekkórház felújítása és használatba helyezése a legfontosabb célok között volt, amelyre az EKF révén érkező állami támogatásból van lehetőség. Megjegyezte, a Zöld város projektnek köszönhetően a zeneiskolától a volt gyermekkórházig megújul és egybefüggő park lesz az Erzsébet liget, amely reményei szerint olyan nagy népszerűségnek örvend majd a veszprémiek körében, mint megújítása után a Séd-völgy. Anthony Gall, a volt gyermekkórház felújítását tervező építész – aki korábban a Hangvillát is tervezte – arról beszélt, a bontás nagy része megtörtént, és elkezdődik az építés.

Bélafi László, a Hangvilla és a leendő mozgásközpontot üzemeltető cég ügyvezetője elmondta, víziójuk szerint a volt gyermekkórház a különböző mozgásformákat űző csoportok közös otthona lesz majd. A létesítmény épületeiben a néptáncosoktól a zumbacsoportokon át a balettig számos tánc- és mozgásműfaj kap helyet. Elhangzott, a főépület bejárata az északi oldalon lesz, ahol létrejön egy 400 négyzetméteres szabadtéri rendezvényhelyszín is.

A háromszintes főépület földszintjén vendéglátóegység működik, legfelső szintjén pedig a balettcsoportok kapnak helyet. A volt mosodaépület a Veszprém-Bakony Táncegyüttes otthona lesz. A terület Egyetem utcai oldalán egy Magyarországon egyedülálló, előre gyártott acélszerkezetű parkolóház készül, ami jelentősen lerövidíti az építés időtartamát, mondta Sabathiel András, a kivitelező értékesítési osztályvezetője.

Az épület tartószerkezete elkészült, a munka a betonozással folytatódik, majd a hónap végére a födémek építése is befejeződik. A homlokzatot előre nevelt borostyánpanelekkel burkolják. A létesítményben – amelynek a Hóvirág utca felől lesz a bejárata – a jelenlegi tervek szerint mintegy 150 autó parkolhat. A bejáráson többen részt vettek olyanok, akik egykor a gyermekkórházban dolgoztak. Lamos Péter, a beruházó Veszprém 2030 Kft. ügyvezetője elmondta, a megújult ingatlant 2023 tavaszán adják át.