Tanácsok az ünnepi időszakra

Somogy megyében a rendőrség és társszervei flashmobbal hívták fel a figyelmet az adventi időszakra és a közelgő ünnepekre történő zavartalan felkészülés érdekében. A megjelent előadók a bűnmegelőzés fontosságát és a jogsértések megelőzését emelték ki – számolt be a police.hu.

Dr. Heffer Attila r. ezredes, a Kaposvári Rendőrfőkapitányság vezetője és Benke Ottó r. alezredes, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának vezetője hasznos információkat és preventív tanácsokat adott, hogy senki ne váljon baleset vagy bűncselekmény áldozatává. A megjelent meghívottak az egyéb rendészeti, fogyasztóvédelmi és az áldozatsegítési szakmai területen szerzett tapasztalatokat osztottak meg.

Az esemény végén a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya által általános iskolások részére szervezett „Boldog, biztonságos karácsonyt” rajzpályázat díjazottjainak dr. Heffer Attila r. ezredes kapitányságvezető adott át oklevelet és tárgyi jutalmakat.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság kéri az állampolgárokat, fogadják meg az alábbi vagyonvédelmi tanácsokat azért, hogy az adventi időszak várakozásokkal teli készülődését ne árnyékolhassa be semmiféle jogsértés!

– Fokozottan figyeljen értékeire, főként az üzletekben, üzletközpontokban történő vásárlások és a tömegközlekedési eszközökön való közlekedések során!
– Bevásárlóközpontban történő vásárláskor ne hagyja táskáját a bevásárlókocsiban, hiszen könnyen szemet szúrhat az elkövetőknek, fogja kezében, vagy viselje vállán!
– Az ünnepekre készülődés során sokan figyelmetlenül járműveikben látható helyen hagyják értékeiket (mobiltelefon, táska, pénztárca). Az elkövetőknek akár pár másodperc is elég, hogy e figyelmetlenséget kihasználva, feltörjék a járművet, megszerezve a kiszemelt értékeket és akár jelentős kárt okozzanak az autóban.
– A gépjárműben hagyott értéktárgyai nincsenek biztonságban, ezért tegyen mindent járműve csomagterébe!
– Az ünnepek közeledtével egyre gyakrabban találkozhatunk adománygyűjtőkkel az utcákon és lakókörnyezetünkben. Azonban sok esetben az „adománygyűjtők” valamilyen nemes célra hivatkozva próbálják megszerezni a pénzünket saját maguk számára. Az „adománygyűjtők” célja, hogy a figyelmet elterelve bejussanak otthonukba és megszerezzék pénzüket, értékeiket. A valóban adománygyűjtéssel foglalkozó szervezetek soha nem kérnek készpénzt, minden esetben csekk befizetésével lehet őket támogatni.
– Az internet fejlődésével egyre több szolgáltatást vehetünk igénybe a világhálón, ilyen például az online vásárlás is. A szabályosan működő webáruházak rendelkeznek adatvédelmi szabályzattal, vagy az üzletszabályzat kitér a személyes adatok védelmére, és meghatározza a vásárlás legfontosabb feltételeit.
– A legjobb az utánvételes vásárlási mód választása, ami azt jelenti, hogy az áru ellenértékét utólag, a terméket kiszállító személy részére kell átadni.
– Bankkártya használata esetén lehetőség szerint olyan webáruházban vásároljunk, amelynél a fizetés valamely banki oldalon keresztül történik.
– Bankkártyánkkal kapcsolatos adatainkra csak a fizetést bonyolító bank oldalán válaszoljunk!
– Ha elmegy otthonról, ügyeljen arra, hogy lakása nyílászáróit zárja be!
– Amennyiben előreláthatóan későn fog hazaérkezni, hagyjon égve egy lámpát! Abban az esetben, ha rendelkezik időkapcsolóval, aktiválja azt!
– A tömegben fordítson fokozott figyelmet gyermekeire és idős hozzátartozóira. Beszéljék meg, hogy mit kell tenni abban az esetben, ha elveszítenék egymást! Adja meg telefonszámát gyermekének – kicsik esetén papírra írva, vagy a kézre feljegyezve – arra az esetre, ha a gyermek elkeveredne!

A rendőrség, a Polgárőrség, valamint Kaposvár Megyei Jogú Város Közterület-felügyeletének együttes jelenlét biztosításával járul hozzá az ünnepi készülődés zavartalanságához.

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a bűnmegelőzés mellett a balesetmentes közlekedés szem előtt tartására is felhívja az állampolgárok figyelmét! Kérik, hogy a karácsonyi vásárok helyszínére és a bevásárlóközpontokba gépjárművel, valamint gyalogosan és kerékpárral érkezők fokozott körültekintéssel közlekedjenek, a megnövekedett járműforgalomra tekintettel induljanak el kellő időben otthonról és legyenek előzékenyek a közlekedés más résztvevőivel szemben!

…, hogy mindenki hazaérjen!

Amennyiben bármilyen jogsértést észlelnek, forduljanak bizalommal a legközelebbi rendőrhöz, vagy telefonon tegyenek bejelentést a 112-es központi segélyhívó telefonszámon!