Tabletre cserélik a könyvet: szemléletváltás kell az oktatásban (sonline.hu)

Helye van a digitális fejlesztéseknek az általános iskolákban, hisz a digitális tananyagok változatosabbá, ezáltal hatékonyabbá is tehetnék az oktatás bizonyos területeit. Több ezer ötödik osztályos diák kaphat tankönyv helyett tabletet 2018 szeptemberétől a kormány közlése szerint. A sonline.hu a hírrel kapcsolatban egy balatonboglári és egy marcali iskola vezetőjének véleményéről számolt be.

 

A tanárt és a diákot is fel kell készíteni

– Hasznos lenne a tabletek alkalmazása az oktatásban, a digitális oktatás előnyére válna a gyerekeknek – jegyezte meg Szilágyi István, a Marcali Noszlopy Gáspár Általános és Alapfokú Művészeti Iskola főigazgatója. – A digitális eszközeinken elérhetünk minden információt, ha jól keressük és megvan a tudásunk az adatok értelmezéséhez. Ehhez azonban az oktatásban is szemléletváltásra lenne szükség, mivel még mindig a lexikális tudást helyezzük előtérbe a gyakorlattal, projektoktatással ellentétben. Véleményem szerint a tanulókat és a tanárokat is fel kellene készíteni az eszközök megfelelő és hatékony használatára. Ez sokkal hosszabb, alapos előkészítést, felkészítést igénylő változás. Egyik tanévről a másikra ennek csak apró pozitív változásai érzékelhetők.

 

Változatosabb, eredményesebb oktatás

– Ha gyermekeink számára versenyképes tudást szeretnénk biztosítani, követni kell a társadalomban zajló változásokat – mondta Türjei Attila, a Balatonboglári Általános Iskola igazgatója. – Ha az iskola nem készítené fel a fiatalokat, akkor is gyakorlatot szereznének a digitális világban, csak jó eséllyel nem a hasznos területeken. Az iskola felelőssége, hogy a digitális eszközök és a világháló értékes használatát tanulják meg a diákok és ehhez ma már nem tankönyvekre, hanem kézzel fogható eszközökre van szükség.

Az igazgató úgy látja, ezek az eszközök azt is lehetővé teszik, hogy a történelmet, földrajzot, matematikát és minden más tantárgyat is változatosabban és eredményesebben sajátítsanak el a tanulók, mint véges terjedelmű tankönyvekből.

 

Nem kifizetődő a javítás

– Nem elegendő azonban a készülék, hanem jó minőségű szoftverekre is szükség lesz, melyek ma még nem, vagy csak korlátozottan állnak az iskolák rendelkezésére. A pedagógusaink jelentős része már részt vett továbbképzéseken, így közülük sokan gond nélkül tudnának ezeken az eszközökön dolgozni. Igaz, vannak olyanok is, akiknek szükségük lenne a használatukat segítő gyakorlatias tanfolyamokra – ismerte el Türjei Attila. – Digitális eszközökre eddig is pályáztunk, s továbbra is szeretnénk, ha nyílik rá új lehetőség. Hisz közel sem elegendő a mennyiségük sem a tanárok, sem a tanulók kezében.
Türjei Attila hozzátette: a régebben elnyert gépeik amortizálódnak, és egyre több esik ki a munkából azért, mert tönkremegy, s nem kifizetődő a javítása.

 

A tanárokat is felszerelik

Tankönyv helyett tabletet kaphat 2018 szeptemberétől több ezer ötödik osztályos diák, és a tanárokat is korszerű digitális eszközökkel szerelik fel – erről Palkovics László oktatási államtitkár beszélt egy szombathelyi tanácskozáson a távirati iroda tájékoztatás szerint. Első lépésként hatezer tablet beszerzését tervezik, s már folyik a munka a megfelelő digitális tananyagok kialakításán. Ha a program sikeres lesz, általánossá fogják tenni.

 

Jól kidolgozott interaktív tananyag kell

Szilágyi István szerint nemcsak tabletek kellenek az eredményességhez, hanem intézményen belüli hálózatfejlesztések is, gyorsabb, nagy sebességű wifik (mikrohullámú kommunikáció). – A digitalizált ismeretszerzéshez pedig tényleg jól kidolgozott tananyagok – tette hozzá. – Nem elég a tankönyvek, vagy egyéb ismeretszerző könyvek digitalizálása, hanem online interaktív tananyag kell. A gyerekek ismeretei megvannak és e téren nagyon könnyen, szinte észrevétlenül bővíthető a tudásuk. Nagy szükség lenne a fejlesztésre, minden kolléga, tanuló és szülő örömmel fogadná.