Szüreti fesztivál Balatonfüreden

Látványos menet borlovagrendekkel, mutatványosokkal, díszes fogatokkal várja a közönséget a Füredi Szüreti Fesztivál. Az érdeklődők a parton kézműves vásárral, koncertekkel, boros pavilonokkal és gasztroudvarral találkozhatnak. A programok helyszíne a Tagore sétány lesz.

 

A Füredi Szüret már évek óta kulturális, turisztikai rendezvénnyé nőtte ki magát, a borkultúra kínálása mellett tartalmas programokat nyújt a zeneszeretőknek, a gyerekeknek és a gasztronómia iránt érdeklődőknek egyaránt – írják a város honlapján.

Balatonfüred több mint harminc évvel ezelőtt kapta meg a szőlő és a bor nemzetközi városa címet. Hogy mindez ne csak névleges legyen, és hogy a szőlőre ne csak a Balaton klímája adja az áldást, kellett egy fesztivál, amely tartalmas programokkal népszerűsíti a helyi borkultúrát.

A rendezvény leglátványosabb programjának ezúttal is a felvonulás ígérkezik. A Szent István térről a Kisfaludy színpadig vonuló borlovagok, gólyalábasok, zászlóforgatók, diákok, néptánccsoportok és lovasok menetének útvonalán borkóstolók várják az érdeklődőket.

A parton kézműves vásár, népi játszópark és koncertek várják az érdeklődőket. A Tagore sétányon a fesztivál ideje alatt gasztroudvar, itt a Horváth-ház Borgaléria, a Sparhelt Bistro, a Vitorlás Étterem és a Vasüzlet Étterem kínálja ételeit.

A Borfaluban az Arias Pincészet, Balogh Pincészet, Gyukli Pincészet, Koczor Pincészet, Lídia Borház, Szabó és Fia Borpince, Zelna Borászat és a Koronczai Pincészet kiváló borai lesznek kóstolhatók.

 

A program:

Október 14., péntek
10.00-18.00 Népi és iparművészeti vásár (Tagore sétány)
18.00 Péter Szabó Szilvia Akusztikkoncert (Kisfaludy Színpad)
Máglyagyújtás

Október 15., szombat
10.00-20.00 Népi és iparművészeti vásár (Tagore sétány)
10.00-18.00 Magyar Hagyományőrző Faművesek – Mesterségek parkja és szerszámkiállítás
10.00-18.00 Homokképkészítő gyermekfoglalkozás
10.00 Guliba Társulat gyermek műsora (Kisfaludy Galéria)

14.00 Szüreti Felvonulás
Útvonal: Vásárcsarnok – Szent István tér – Ady Endre utca – Jókai utca – Blaha Lujza utca – Kisfaludy utca – Vitorlás tér – Kisfaludy színpad

Felvonulnak: Balatonfüred Néptánc Együttes, Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara, Batsányi Táncegyüttes-Tapolca, Borlovagrendek, Diamond Mazsorett csoport-Szlovákia, Jugendklänge Markt Allhau-Ausztria, Kék Balaton Népdalkör, Reformkori Hagyományőrzők Társasága, Rizling Generáció, Salföldi Kopjások, Szent Benedek Középiskola, Szentesi Lovasfarm-Balatonalmádi, Szombathelyi Klapka György Kishuszár Tagozat, Zagreb ZET Orchestra-Horvátország, általános-, és középiskolás diákok, csikósok és betyárok, gólyalábasok, lovasok, traktorok

13.00 Angyalföldi Vadrózsa és Vadvirág Táncegyesület: Elfeledett legényesek című műsora (Kisfaludy Színpad)
15.20 Szőlőharang-áldás, Borlovagrendek bemutatása
16.00 Fúvószenekari találkozó résztvevőinek koncertje: Balatonfüred Város Koncert Fúvószenekara, Jugendklänge Markt Allhau-Ausztria, Zagreb ZET Orchestra-Horvátország
19.30 Romengo koncert
A zenekar magyarországi oláh-cigány zenét játszik. Zenéjüket a kulturális gyökerek tisztelete és megújulása jellemzi. A koncert közben máglyagyújtás.

Október 16., vasárnap

10.00-18.00 Népi és iparművészeti vásár (Tagore sétány)
10.30 Horvátország – Zagreb ZET Orchestra koncertje
10.00-17.00 Magyar Hagyományőrző Faművesek – Mesterségek parkja és szerszámkiállítás
10.00-12.00 VII. Balatonfüred Sütimestere verseny (Kisfaludy Galéria)
13.00 Süteménysütő verseny eredményhirdetése
13.30 Kámfor Bábszínház: A sárkány és az ördög című mese
16.00 Sakk Matt Company koncert

A Füredi Szüret ideje alatt Gasztroudvar és Borfalu a Tagore sétányon.
Nyitvatartás:
október 14., péntek 16.00-20.00
október 15., szombat 10.00-21.00
október 16., vasárnap 10.00-18.00

A Gasztroudvarban a Horváth-ház Borgaléria, Sparhelt Bistro, Vitorlás Étterem és a Vasüzlet Étterem kínálja ételeit.

A Borfaluban az Arias Pincészet, Balogh Pincészet, Gyukli Pincészet, Koczor Pincészet, Lídia Borház, Szabó és Fia Borpince, Zelna Borászat és a Koronczai Pincészet kiváló borai lesznek kóstolhatók.