Szuper zöldségkrémek a Káli-medence egyik kertjéből – A Pagony Ízei (welovebalaton.hu)

Lendér Dávid öt évvel ezelőtt költözött párjával Budapestről Pálkövére. Míg mások egy ilyen váltás után a belső tereket alakítják át először, neki ez másodlagos volt, és rögtön a kertre fókuszált. Egy olyan terméket álmodott meg, amibe saját, vegyszermentes zöldségei és gyümölcsei kerülnek. Legyen szó akár mártogatósról, akár tésztaszószról, az üvegeknek minden konyhában helyük lehet. Megkóstoltuk A Pagony Ízeit.

23 magaságyás, 20 gyümölcsfa, 40-féle krém – már a számokkal is sokat elmond nekünk Lendér Dávid, A Pagony Ízei kitalálója. Az alapanyagok saját, pálkövei kertjében teremnek, amiket kistermelők árui egészítenek ki. A névötlet Micimackó Százholdas Pagonyából ered: ahogy a történetben, itt is egy rejtett, mesebeli helyen járunk. Rengeteg fűszer, palánta és fa vesz minket körül.

Öt évvel ezelőtt, amikor elköltöztek Pálkövére és haszonnövényekkel ültették be a kertet, az első érés után felmerült a kérdés, hogy mit kezdjenek ennyi zöldséggel, fűszerrel és gyümölccsel. Saját felhasználásra túl sok volt, de bőségesen jutott a családtagoknak, majd a barátoknak is. „Az jutott eszünkbe, hogy nagyon jó lenne, ha ezt mások is megkóstolhatnák” – meséli Dávid.

Először lekvárok és szörpök születtek, majd krémekre váltott, amiket sokkal kevesebben készítenek. A végleges receptek készítés közben forrják ki magukat. Egy-két címkét elolvasva nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy hogyan születnek meg ezek az ízek. Dávid válaszában pedig nincs különleges titok, egyszerűen kitűnő érzékkel kombinál, de sosem egyféle logika szerint. Az aszalt szilvás lilakáposzta-krém ötlete egy kacsa sütése közben ugrott be neki, de akadt már a konyhától teljesen független elképzelése is, például a kapros-kókuszos karalábékrém esetében a kezdőbetűkre hagyatkozott. Szeret kísérletezni, kóstolni, és vallja, hogy a finom ételek fontos részei az életnek: „miért élünk, ha nem az ízek miatt?″

„Arra gondolok, hogy melyik zöldség vagy gyümölcs mire lehet jó. A szendvicskrémek és a csatnik mellett már van gyümölcsmustár, tésztaszósz is. Olyan még nem igazán volt, ami nem ízlett. Ez nyilván a saját ízlésem, de aztán látom, hogy másnak is tetszik” – mondja Dávid, aki a hévízi és a tihanyi piacon is árult már, de a káptalantóti Liliomkert Piac lett a stabil pont, ahol állandó saját pultja van. A legtöbben itt találkoznak vele, kíváncsiak az ízekre, majd kóstolás után sokszor megkeresik őt közvetlenül is, hogy rendeljenek egy kis utánpótlást.

A termékeknek lelkük van
Dávid munkája szó szerint gyönyörű, színes üvegekbe van zárva. A föld előkészítésétől és a magok ültetésétől kezdve végigkíséri a növények fejlődést. Locsol, odafigyel, leszedi az érett gyümölcsöket, zöldségeket és fűszereket, és csak ezután következnek a konyhai munkálatok. A címkék is saját gyártásúak, így tényleg minden részlet hozzá fűződik. A munkafázisok soha nem álltak távol tőle: mint megtudjuk, eredetileg dísznövénykertész-, virágkötő- és dekoratőrvégzettsége is van.

A teljes cikk itt elolvasható.