Szörnyek és sellők Vonyarcvashegyen (tvkeszthely.hu)

Vonyarcvashegyen is bemutatták a Szörnyek és sellők című zenés gyermekdarabot. A mű célja, hogy felhívja a figyelmet a Balaton sérülékenységére, a környezetvédelemre a kicsik nyelvén keresztül. A balatoni kacsavész című könyv alapján készült színdarab a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Főváros Program támogatásával, az Art-Színtér közreműködésével valósult meg – írja a tvkeszthely.hu.

A történet szerint Hany Istók és barátai a Balaton segítségére sietnek. Sió mama, a Balaton tündére és a többi vízi élőlény megmentésére csatlakoznak híres szörnyek is, mint a skótok Nessie-je, vagy az északiak Krákene. A sellőlányok is mind azon vannak, hogy az orvvadászok, orvhalászok és a parti építkezők szívére hassanak. A Balaton ökológiájával foglalkozó tanmese középpontjában a magyar tenger megmentése áll.

„Egy valós problémát dolgunk fel, hiszen utána olvastunk így az olvasópróba folyamat alatt, és tényleg, hogyha így folytatjuk, akkor sajnos a Balaton 50 év múlva, mint olyan meg fog szűnni. De ez a darab nagyon jól mutatja azt, hogy ez ellen lehet tenni.” – mondta el Oláh Béla színész.

A darab Jeney Zoltán könyve alapján valósult meg Ozsgyáni Mihály rendezésével. A művészek bíznak abban, hogy a mondanivaló mindenkihez eljut, kicsikhez és nagyokhoz egyaránt

„Ez a darab pont erről szól, hogy nem volna szabad talán nekünk embereknek ennyire nagylábon élni és ennyire mindenhatónak gondolni magunkat és ennyire totálisan kipusztítani a környezetünket, mint ahogy a Balatont is tesszük.”

A fenntarthatóság és a környezeti értékek megőrzése a Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa 2023 egyik fontos célkitűzése, ezért is illeszkedik jól a darab ebbe a programba. Kapolcson a Művészetek Völgye Fesztivál keretében is nagy sikerük volt, ott Navracsics Tibor miniszter is üdvözölte az ötletet.

„Fontosnak tartottuk felhívni a figyelmet a szórakozás mellett arra is, hogy a Balaton innen az Eger-patak völgyétől pár kilométerre milyen törékeny ökológiai kincsünk, mennyire kell vigyáznunk rá. És bár az előző nemzedékek és mi magunk sem vigyáztunk rá kellőképpen, talán ti gyerekek majd fogtok rá vigyázni. Ha megtanuljátok, hogy mit kell tenni, hogyan kell megőrizni az épségét, a szépségét és az egészségét a Balatonnak. Erre is megtanít minket ez a kis mesedarab.”

A történethez kapcsolódva a darabot leginkább balatoni strandokon, településeken mutatják be. A nyár során számos helyszínen sikert arattak. Felléptek Badacsonyban, Csopakon, Fonyódon, Balatonfűzfőn, Balatonedericsen és Révfülöpön is. A színdarabon túl élőben is megismerhetik a fiatalok a Balaton értékeit. A Digitális Vándor applikációba Szörnyek és sellők nyomában címen felkerült egy digitális tanösvény, amelyben Sió mama, a Balaton tündérének egy napját lehet végig követni egy 8,3 km hosszú tanösvényen keresztül.