Szörényi Levente 1994-ben a Balaton-felvidéki Bácshegyen talált rá arra a helyre, amely az elmúlt közel harminc évben meghatározta az életét. Itt vásárolt ugyanis egy négy hektáros telket, ahol elindította saját borászatát.
Levente a zenélés mellett igazi kikapcsolódásnak élte meg azt, hogy megtanulhatja a borászat minden csínját-bínját. Az elejétől fogva komolyan vette a feladatot, mindig a legjobb minőségben igyekezett előállítani a borait. Fiával, Örssel együtt ültették az első olaszrizling vesszőket, majd később a juhfark-chardonnayt.
Egyikünk se borász, így mindketten a helyi gazdáktól tanultunk. Rengeteg munkával jár, ami tavasztól őszig folyamatosan lefoglal minket. A kezdetektől fogva saját kezűleg végezzük a metszési, kötözési és egyéb zöldmunkákat – büszkélkedik Szörényi Örs. A legfőbb célja az volt apámnak és nekem is, hogy legjobb minőségű borokat állítsunk elő.
A munka márciusban veszi kezdetét, ekkor együtt mennek le a birtokra metszeni.
Ezután beindul a permetezés, amit tíz naponta ismételni kell. Ezt traktorral végzem, a fél hektárnyi szőlőnk esetében az előkészítés, a permetezés és a tisztítás általában három órát vesz igénybe. Tavaly óta biogazdálkodást folytatunk, vegyszermentes permetlét használunk. Nagyon szeretem csinálni, rendkívül szórakoztató, főleg nyáron, ugyanis a permetezést akkor kell végezni, amikor 25 fok alá megy a hőmérséklet, így a legmelegebb időszakban sok esetben ez éjszakai meló, ami kifejezetten hangulatos – meséli Örs, akinek ez a munka az egyik legkedveltebb hobbija.
A teljes cikk itt elolvasható.