Szombaton tartja zárórendezvényét a Privát Balaton Balatonfüreden

Szabadtéri koncertek, kiállítás és gasztro udvar várja az érdeklődőket december 2-án, szombaton, a felső városrészben, a Kossuth utcán. A Privát Balaton záróeseményén egész nap szól majd a zene, a házak sötétedés után hangulatos fényfestést kapnak, az utcai nagy kivetítőn balatoni fotók váltják egymást, a könyvtárban pedig gyerekeknek szóló programok lesznek.

 

Élettel telik meg a város főutcája. A népünnepélynek szánt eseményen a Kossuth utcán felállított fedett színpadon koncertet ad Dervalics Róbert és a Sakk Matt Company, Andy Kraft dj zenél, a gyerekeknek pedig a városi könyvtárban ad műsort a Katáng zenekar – írják a város honlapján.

Az utcán kialakított gasztro-udvarban kedvezményes áron meleg ételeket és italokat kínál a Hotel Viniféra. Lesznek levesek, egytálételek, desszertek, tea, forró csoki és házi szörpök. Az Év Balatonfüredi Bortermelőjének választott Arias Birtok pedig forralt borral és egyebek mellett a város borával igyekszik megmelengetni a látogatók szívét.

A program miatt december 2-án, szombaton egész nap (23 óráig) teljes útlezárás lesz a Kossuth Lajos utca Óvoda utca és Mérleg utca közötti szakaszán. A Kossuth utca érintett szakaszán december 1. péntek estétől a parkolókat már nem lehet használni. Az autós forgalom és a menetrend szerinti buszok közlekedése elkerülő utakon biztosított lesz.

A Lipták Gábor Városi Könyvtár a Veszprém–Balaton 2023-mal összefogva indította útjára a Privát Balaton programot, amely arra volt hivatott, hogy dokumentálja a balatoni régió múltját, összegyűjtse a Balatonnál készült családi fotókat, és a privát felvételek révén archiválja a régmúlt történéseit.

Az időközben létrejött, kordokumentumként is szolgáló, privát fotók gyűjteménye megmutatja, hogy kedvenc tavunk, a Balaton történeti emlékezete nemcsak múltidéző nosztalgia tárgya lehet, hanem élő örökség, a jelen szempontjából fontos identitásformáló erő, ami mindennapi életünk, személyiségünk szerves része.

A Kossuth utcai záróeseménnyel nem fejeződik be a közösségi fotógyűjtés. A rendezvény ideje alatt illetve a későbbiekben a városi könyvtárban kialakított gyűjtőponton továbbra is várják a fotókat és más dokumentumokat.

A Privát Balaton projekt során kilenc helyszínen több mint százezren látták az összegyűjtött balatoni fotókból álló kiállításokat. A füredi könyvtár az elmúlt hónapokban kulturális programokat szervezett a Balaton északi és déli partján, a közösségi fotógyűjtés eredményeként több száz képpel gazdagodott a Balatoni Fotógyűjtemény.