Szombaton Alsóörsön bemutatják: hazai fejlesztésű dróntechnikával az újraélesztésért

Automata drón szállítja a defibrillátort az alsóörsi kikötőben. A hazai fejlesztést látványos bemutató keretében ismerheti meg a nagyközönség a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata, az Innomed Medical fejlesztő cég és az ötletgazda Alsóörs Marina kikötő részvételével 2019. szeptember 28-án, szombaton 16.00 órakor, a Marina yachtkikötőben (Alsóörs, Vasút utca 7.) – derül ki az esemény szervezőinek közleményéből.

A repülő defibrillátor célja, hogy lerövidüljön a segítségre szoruló személy és az újraélesztő készülék közti távolság és idő. A drónt egy telefonos applikációval bárki működésbe hozhatja, ami aztán 50 méteren belül “házhoz viszi” az újraélesztő készüléket.

Az egyedülálló kezdeményezés értelmében a drón a hazai fejlesztésű, kisméretű Innomed AED defibrillátor készülékkel felszerelve érkezik a segélyhíváshoz legközelebbi, maximum 50 méterre található pontra, hogy ezzel lehessen befejezni a mellkas kompressziót.

A fejlesztés nem titkolt célja az is, hogy népszerűsítse az újraélesztési technikát és társadalmasítsa a segélynyújtást.