Szinte lehetetlen horgásznyaralóhoz jutni a Balatonnál (penzcentrum.hu)

Magyarországon jelenleg több mint 750 ezer a regisztrált horgászok száma, amely 2014 óta gyakorlatilag megduplázódott. A MOHOSZ adatai szerint rendszeresen több mint félmillió magyar horgászik, egy évben átlagosan 16-18 napot. A Pénzcentrum  ingatlanpiaci szakértők segítségével megnézte, hogy mi most a helyzet a horgásznyaralók piacán.

Markó Ildikó, az OTP Ingatlanpont dél-dunántúli régióvezetője elmondta, hogy a régióban horgászat szempontjából is a Balaton déli partja a legnépszerűbb lokáció. Az, hogy itt egy ingatlan mennyi idő alatt talál gazdára, főként annak árától és állapotától függ. A garzonjellegű épületek például rendkívül kelendőek, ezek esetében nem elsődleges szempont, hogy rendelkezzenek saját stéggel, az árakban pedig jellemzően nagy a szórás.

Az újépítésű ingatlanok árai viszont folyamatosan, heti-kétheti szinten emelkednek. Bár befektetési céllal is vesznek lakást az emberek, egyre jellemzőbb, hogy saját részre vásárolnak, azaz be is költöznek a frissen szerzett ingatlanba.

-fogalmazott a szakértő.

Az Észak-Dunántúlon bár kereslet van rájuk, a klasszikus horgászingatlanok gyakorlatilag eltűntek a kínálatból. Goreczki Szabolcs, az OTP Ingatlanpont észak-dunántúli régióvezetője szerint a kisebb horgásztavak környezetében jellemzően horgászegyesületek vannak, saját egyesületi tulajdonnal, ezért itt nincs igény saját ingatlanra. A Balaton északi partján a kifejezetten horgászati célú ingatlanok stéggel egyre inkább kiszorulnak a társasházi és hotel-jellegű beépítések miatt.

Általában a Balaton északi partján elmondható, hogy tókapcsolattal rendelkező ingatlanokat jellemzően 200-500 millió forintért lehet találni,
egy parti telek hamar elkel, ha nincs a végében vasútvonal, jó ár-érték arányról beszélhetünk, ha 1 millió forintos négyzetméteráron találunk ingatlant, a parti telkeken jelenleg inkább az újlakás projektek, hotelek száma növekszik.