Színes progamkavalkád a Helikoni Ünnepségeken (tvkeszthely.hu)

Slam poetry, közös festés és koncertek szórakoztatták a diákokat a Helikoni ünnepségek első napján. A belváros megtelt fiatalokkal a Fő téri és a várkerti színpadon is folyamatosan zajlottak a programok. Az első estét a Bohemian Betyars fergeteges koncertje zárta – írja a tvkeszthely.hu.

A fesztiválon már hagyomány, hogy a diákok közösen festik le a Helikon térbetűket. A Vajda iskola előtt felállított installáció az összművészeti fesztivál egyik szimbólumává vált. A versengő iskolák közül néhányan kaptak egy-egy betűt, erre kellett kitalálni a koncepciót.

„A sulink kapott üzenetet, hogy mi megkapjuk az N betűt. Az iskolában is festünk, meg van fal, ahova szoktunk, szerintem az is motivált minket. Megtervezte az egyikünk a mintát, és akkor úgy voltunk, hogy besegítünk neki és megfestjük ezt az N betűt.” – mondta Schreiner Lili, a Székesfehérvári Teleki Blanka Gimnázium tanulója.

A fiatalok órákon keresztül dolgoztak a betűkön. A kész installáció előtt aztán sokan fotózkodtak.

A Várkertben slam poetry szórakoztatta az érdeklődőket. A zenére mondott szövegek sok esetben különböző társadalmi problémákra világítanak rá. Teszik ezt modern, a fiatalok számára is érthető nyelven és érdekes stílusban. Keszthelyre az ország ismert és elismert slammerei érkeztek, akik nagy örömmel jöttek fellépni a Helikonra.

„Azt néztem, hogy mennyire király dolog ez az egész ünnepségsorozat, és nagyon sokféle klasszikus zene, kultúra, koncertek, szóval minden van. Alapvetően Keszthely csodálatos város, tehát akkora pezsgése van, hogy pont beleillik ez az ünnepség. Olyan jó, hogy végre meg lett tartva, tehát, hogy el tudtunk jönni, mert már két éve terveztük, hogy ide jöjjünk, és végre sikerült.” – emelte ki Mészáros Péter slammer.

A Helikonnak elsősorban az a lényege, hogy a diákok megmutassák tehetségüket társaiknak és a zsűrinek. A fesztivál ugyanakkor a közösségről, a barátságokról, a szórakozásról, az együttlétről is szól. A szervezők igyekeznek minden alkalommal olyan programokat kínálni, amelyek megmozgatják a fiatalokat.

„Zalaszabarból érkeztem. Nagykanizsán járok iskolába és ott az énekkar jár Helikon versenyekre, és most meg is lett rendezve. Tavaly meg tavalyelőtt a COVID miatt nem lehetett, viszont idén már meg lett rendezve, és így eljöttünk.” – tette hozzá Török Krisztián Csaba, a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium tanulója.

Este a Bohemian Betyars szórakoztatta a diákokat. A 2009-ben alakult együttes a népzenei elemeket ötvözi a punk és a ska stílussal. A csapat nem csak itthon, hanem külföldön is népszerű, Európában, Japánban és az Egyesület Államokban is többször felléptek.

„Mi is középiskolásként kezdtük a zenekart, és a gimnáziumomnak a pincéjében próbáltunk az igazgató alatt. Mi is ebből nőttük ki magunkat, és talán ez egy jó példa ahhoz, hogy akkor még csak hobbiként, de szívvel-lélekkel csináltuk, és életünkben nem gondoltuk volna akkor még, hogy én „profi zenész” leszek.” – mondta el Palágyi Máté „Kakas” a Bohemian Betyars zenekar hegedűse és énekese.

A Bohemian Betyars hatalmas hangulatot csinált a Fő téren. A fiatalok felszabadultan tomboltak, táncoltak, énekeltek.