Szilveszteri Regatta, Déli Téli Party és a Nagy Balatoni Vitorlás Hét

Az év utolsó napján hatodik alkalommal rendezik meg Balatonlellén a Szilveszteri Regatta vitorlásversenyt. Január 5-én pedig jön az év első balatoni gasztronómiai eseménye, az első ízben megrendezésre kerülő Déli Téli Party Balatonbogláron, a Gömbkilátó alatt. A februári folytatás így néz ki: GasztroFarsang Balatonlellén, ami a Nagy Balatoni Vitorlás Hét nyitó rendezvénye lesz.

(fotó: BL YachtClub)

– Továbbra is népszerű a téli Balaton, jó előre kell szállást foglalni azoknak, akik az ünnepeket a Magyar Tenger partján szeretnék tölteni, és részt szeretnének venni a különleges programokon, ugyanis évről évre egyre több lehetőség várja az idelátogatókat télen is – mondja Tóth Balázs, a Balatoni KÖR alelnöke, a BL YachtClub ügyvezetője, aki a Téli Regatták főszervezője.

 

Szilveszteri Regatta

Az év utolsó napján hatodik alkalommal rendezik meg Balatonlellén a Szilveszteri Regatta vitorlásversenyt. A versenyen két kategóriában mérkőznek meg a vitorlázás szerelmesei. One design kategóriában Elan 31-es hajókkal indulnak, open kategóriában bármilyen hajó nevezését fogadják.

– Érdekes tendencia, hogy évről évre egyre népesebb az open kategória, sokan kizárólag a téli versenyek miatt hagyják vízben a hajójukat, hogy a versenyeinken indulni tudjanak. A Mikulás Regattára 31 egység nevezett, ebből 17 saját hajóval, ami nem várt siker, remélem a Szilveszteri Regatta is hasonlóan népszerű lesz!” – Tóth Balázs beszámolója szerint.

 

Déli Téli Party Balatonbogláron

Az új év is erősen indul a déli parton: január 5-én jön az év első balatoni gasztronómiai eseménye, az első ízben megrendezésre kerülő Déli Téli Party Balatonbogláron, a Gömbkilátó alatt. A rendezvényen 4 étterem, 2 cukrászda és 7 borászat lesz jelen, a hangulatról retro DJ mellett Gájer Bálint fellépése gondoskodik.

 

GasztroFarsang vitroláshéttel

Február első szombatján kerül megrendezésre a környék vállalkozóinak összefogása révén tavaly nagy sikerrel debütáló GasztroFarsang Balatonlellén, mely egyben a Nagy Balatoni Vitorlás Hét nyitó rendezvénye is. Másnap ugyanis közel 20 hajó indul el egy téli vitorlás túrára a Balaton körül. A túra útvonala: Balatonlelle, Balatonfenyves, Badacsony, Balatonlelle, Balatonkenese, Balatonfüred, Balatonlelle.

– A túrát szándékosan egy nyolcas alakban ketté bontottuk, hogy aki nem tud egész hétre velünk jönni, legyen lehetősége a fél túrán részt venni – mondta Gerő András, a téli vitorlás túrázás úttörője, az esemény egyik főszervezője. A résztvevők célja, hogy megmutassák, a Balaton télen is kínál számtalan lehetőséget a kikapcsolódásra.

– A téli vitorlázás pont olyan jó szórakozás, mint a nyári, csak jól fel kell öltözni, és fontos néhány biztonsági óvintézkedést is megtenni, például mentőmellényt kell viselni! – hívja fel a figyelmet Bagyó Sándor, a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának vezetője, aki a tervek szerint a túra folyamán vízből mentési gyakorlatot is be fog mutatni.

 

..a folytatás sem marad el

A túrán bárki részt vehet akár saját hajóval, akár bérelttel, a szervezők várják a lelkes és bátor résztvevők jelentkezését. A túra február 9-én a Farsangi Regattával zárul. Szerencsére nem fogunk unatkozni a továbbiakban sem, nem kell nyárig várni a következő programokra a Balatonnál. Van néhány dátum, amit érdemes már most beírni a naptárba: február 23-án Balatoni KÖR GasztroPiknik Csopakon, március 16-án Tavaszi Regatta vitorlásverseny, március 23-án ismét egy GasztroPiknik, ezúttal Köveskálon, április 13-án pedig újra Kishegyi Kortyok és Falatok Balatonlellén.