Széplaki kikötőbővítés: mégsem tudja kizárni a várost az építtető? (siofoki-hirek.hu)

Megváltoztatta saját döntését a hatóság, mégis ügyfél a siófoki önkormányzat. A jelek szerint a széplaki kikötőbővítésről nem mondott le a beruházó. … és a széplaki kikötősaga folytatódik…- írja a Siófoki Hírek.

 

Tavaly nyáron két egymást követő lakossági fórumon is tiltakoztak a helyiek és az üdülőtulajdonosok a mega beruházás ellen. Akkor ezt írta többek között a 24.hu: „Kenesei István, a Yolle Kft. ügyvezetője egy 146 férőhelyes, nagy tőkesúlyú hajók tárolására alkalmas kikötő létrehozását álmodta meg a siófoki Ezüstpartra…”

Egy nagy ugrás az időben, 2020. áprilisa: a Yolle Kft. az első fokon eljáró Fejér megyei katasztrófavédelmi hatóságtól vízjogi engedélyt kapott a kikötő bővítésére. E határozatot a siófoki önkormányzat törvénytelennek ítélte, megfellebbezte, majd a másodfokon eljárt BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az elsőfokú határozatot megsemmisítette.

És akkor elérkeztünk napjainkhoz. A minap dr. Lengyel Róbert siófoki polgármester arról írt Facebook-oldalán: a hatóság megszüntette a siófoki önkormányzat ügyfél jogállását a széplaki kikötőbővítés ügyében; a városvezető ezt érthetetlennek minősítette. Az önkormányzat közben megfellebbezte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság döntését.

Ezzel egyidőben a Siófoki Hírek úgy értesült: a beruházó új tervekkel új vízjogi engedélykérelmet nyújtott be, e szerint a saját belterületi mólószárához csatlakoztatná az új kikötő mólószárát, hogy a városnak ne legyen lehetősége ügyfélként részt venni az eljárásban.

Dr. Sárközy László, Siófok város jegyzője szerdán arról tájékoztatta a lapot: a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság visszavonta saját korábbi, Siófok Város Önkormányzat ügyféli jogállását megszüntető végzését. Az új végzésben az önkormányzat fellebbezését elfogadva újra megállapította a város ügyfél jogállását.

A döntés indoklásából kiderül az is: a Yolle Kft. megbízásából eljáró mérnöki iroda ismételten kérelmezte a kikötőbővítés vízjogi létesítési engedélyének kiadását. „A benyújtott engedélyezési tervdokumentáció alapján megállapítható, hogy az áttervezett kikötői bejáró rész a szárazulati Siófok 7460/2 hrsz.-ú ingatlant nem érinti. ” Vagyis valójában úgy tervezték át a kikötőbővítést, hogy az önkormányzati területet ne érintsen. A város azonban fellebbezésében olyan érveket adott elő, melyek a hatóságot korábbi döntésének megváltoztatására bírták. A mostani végzés ellen fellebbezésnek van helye, amit a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság bírál el- olvasható a siofoki-hirek.hu-n.