Szemkáprázás vagy tényleg cápa úszkál a Balatonban? (sonline.hu)

Az elmúlt napokban hatalmas port kavart egy videó, amelyen állítólag egy cápa hátuszonya látható a Balaton vizében. A felvétel villámgyorsan elterjedt a TikTok-on, hatalmas megdöbbenést és rémületet keltve a turisták és helyi lakosok körében. A kommentelők között többen nyaralásuk meghiúsulásáról írtak, tartva a „veszélyes ragadozó” jelenlététől. De valóban előfordulhat, hogy cápa úszkál a szeretett tavunkban?

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója már meg sem lepődött a témán.

Annak a cápának nagyon nehéz dolga van, amelyik el akar jutni sósvízi élőhelyéről a Balatonra – kezdte Szári Zsolt, és meg is magyarázta, hogy miért. – Nem csak egy vállalhatatlanul hosszú utat kellene megtennie, de az édesvíz sem tenne túl jót az “egészségének”. Röviden: a cápa nem él meg az édesvízben, azaz teljesen kizárt, hogy a cápáknak bármelyik fajtája megjelenjen a Balatonban.

A „cápa” valós arca

Felmerül a kérdés, hogy akkor mit is láttak a Balatonban, amiről még videó is készült. Szári Zsolt azonnal tudja a választ: – A balatoni cápa híre már nem először röppen fel, ez olyan tévhit és legenda, mint a balatoni hekk. Ami a felvételen látszik, az valószínűleg egy hibrid busa fajta, amelyek 40-50 kilogrammosak és közel 30 évesek. Testhosszuk elérheti a másfél métert is. A hibrid busát a hatvanas években kezdték el telepíteni a Balatonba. Ezek a hibrid busák tájidegen halfajok, melyek a Balatonban nem képesek szaporodni. Amikor a partközeli vízfelszínen látjuk ezeket az egyedeket, akkor vagy szervi bajuk van, vagy már annyira öregek, hogy éppen elhullás előtti állapotban vannak. Ilyenkor jönnek fel a víz felszínére és látszik ki a hátuszonyuk, amely jóval kisebb, mint egy cápa uszonya.

A teljes cikk itt elolvasható.