Százéves szanatóriumépület tűnt el Siófokról, nyolcvanhat lakás épülhet a helyén (24.hu)

 

A gyerekek ingyenes gyógyítására, illetve üdültetésére létrejött épületben a II. világháború után egy ideig továbbra is eredeti célját szolgálta, majd vállalati üdülővé alakították. A rendszerváltást követő privatizáció során magántulajdonba került épület 2023 tavaszáig ÉVA Villa néven, szálláshelyként működött, majd elbontották – olvasható a posztban, ami hozzáteszi: a terület ma üresen várja a következő gazdáját.

A Baross Gábor utca nyitányánál álló földdarab 2023 júniusában rögzített Google-utcaképe szerint valóban új tulajdonost keres, ezt pedig az ingatlaniroda honlapja is megerősíti: a 4413 négyzetméteres telek 1,2 milliárd forintért várja az új tulajdonosát.

Kérdés, milyen célú épület kerülhet majd a helyi védettséget sajnálatos módon sosem szerző, néhány hónapja már nem létező üdülő helyére, a jelenlegi gazda, a PS21 Residence Kft. azonban elkészíttette az utód terveit – derült ki az építési hatósági adatbázisból.

Az egy többek közt sportszerek forgalmazásával, ökoházakkal, élelmiszergyártással, illetve kölcsönökkel – utóbbi tevékenységéért a PSZÁF egyszer húszmilliós bírságot szabott ki – is foglalkozó vállalkozóhoz kapcsolódó cég 2022. augusztus 31-én két, egyenként negyvenhárom lakásos társasházra kapott engedélyt.

A fehér vakolattal, üvegkorlátokkal, illetve szürke nyílászárókkal megálmodott, tetőteraszos, lapostetős házak rajzai az adásvételi szerződés részeként jó eséllyel a következő gazdához vándorolnak majd, így a legvalószínűbbnek az az opció tűnik, hogy a jövőben ezek fognak megvalósulni – írja a 24.hu, amely régebbi képeket is közöl az ingatlanról.