Második éve kerítéssel lezárt a BalaLand előtti vízpart Szántódon

Immár második éve lezárva tartják Szántód közel fél kilométeres partszarszakaszát a BalaLand előtt. A parti sávot a Balaton-törvény és a helyi építési szabályzat értelmében 10 méter szélességben nem zárhatják el a köz elől, legfeljebb addig, ameddig építési terület. Vizvári Attila, a település polgármestere a HírBalatonnak elmondta, bár építkezés régóta nem zajlik a partmenti részen, a teljes fejlesztési terület – ahol még átadásra vár egy szálloda és egy élménypark – egyetlen helyrajzi számon található a parttal. Az ígéretek szerint ősszel megtörténhet az átadás, amit követően, ha továbbra is lezárva tartják a BalaLand előtti parti sávot, a település jogi úton fogja elérni a megnyitását – tette hozzá.
A kompról, Szántódot elhagyva jól látható a BalaLand partja – ott ahol már nincs nádas.. (Fotó: HírBalaton)

A polgármester beszélt arról is, hogy már többször kérték a fejlesztőtől, nyissa meg a parti sávot, aminek eddig nem tett eleget arra hivatkozva, hogy nagy része építési terület. A BalaLand területén az appartman házakat már átadták, sőt mindet el is adták, így a abban lakók, ott nyaralók minden bizonnyal élvezhetik a terület előtti vízpartot, hiszen a nyár elején számos napozóágyat helyeztek ki oda – jegyzete meg.
Vízvári Attila arról is beszámolt, hogy a fejlesztők a vállalásuknak megfelelően, a BalaLand keleti végén megépítettek egy vízpartra merőleges, 3 méter széles sétányt, viacolorral lefedve, amit a kérésüket követően megnyitottak a közönség számára. Ezen ma le lehet sétálni a vízig, megnézni mondjuk egy naplementét, de az itt kezdődő, közel fél kilométeres partszakaszt második nyár óta kerítés zárja el a közönség elől – mondta.
***

Sajtóértesülések szerint a BalaLand Hotel és Familypark beruházás szeptember 30-ra befejeződik, a birtokbavételt követően az üzemeltetés megszervezése legfeljebb két hónapot vesz igénybe. A turizmus.com írt arról a közelmúltban, hogy a francia-karib tematikájú, kisgyerekes családokat megcélzó Mövenpick BalaLand Family Hotel 109, ötcsillagos szobát kínál majd, elsősorban a kisgyermekes családokat megcélozva. A közel 7 milliárd forint pályázati finanszírozási forrással megvalósuló FamilyPark a szállodával egy időben nyitja meg kapuit és Willy Fog, 80 nap alatt a Föld körül történetét követi majd végig.

***
Az elmúlt három évben a balatontipp.hu többször is foglalkozott a szántódi révtől néhány száz méterre, 5,5 hektáron megvalósuló BalaLand apartmantelep, luxus szálloda és családi élménypark építésével. A nádpusztítás és a közpénzfelhasználás mellett a legfontosabb visszatérő témája volt a lezárt vízpart, amit az apartmanok lakói már tavaly is használhattak strandolásra, napozásra, mások viszont nem, holott köz elől el nem zártható terület.