Szándékos nádirtás történt vágás helyett a balatonedericsi strandon? (veol.hu)

Névtelenséget kérő, felháborodott edericsi lakosok azzal keresték meg a veol.hu szerkesztőségét, hogy a település strandjának szélein található nádas területekből jelentős részt kiirtottak.


Azt állítják, hogy biztosan nem nádvágás, hanem szándékos irtás történt, mert a nádszárakat a víz alatt vágták el. Azt mondják, hogy így a növénynek nincs esélye az életben maradásra, pedig a nádvágási engedélyben megtiltják a víz alatti szárvágást, és vízszint feletti tarlómagasságot írnak elő. Az eseményeket megírták a környezetvédelmi hatóságnak is, és azonnali intézkedést kértek. Véleményük szerint a polgármester a nád megújításáról szóló nádvágási engedélyt arra használta fel, hogy megtisztítson a nádtól egy jelentősebb területet, ahová véleményük szerint az engedély nem szól, és ahol a nád eltűnése esetén később beruházás indulhat.

A jegyzőtől kikért és szerkesztőségünknek is megküldött nádvágási engedély február 20-án járt le; kaptunk olyan képernyőfotókat, melyek február 21-én készültek, és amelyeken az elmondások szerint 21-én még érintetlen nádas látszik.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük Papp János polgármestert, aki elmondta, hogy február 17-én kapták meg a február 20-ig szóló nádvágási engedélyt, így nagyon rövid idő állt rendelkezésre a munka megkezdésére. Állítása szerint a nádat február 20-ig levágták, utána már csak a levágott nád kihordása történt a területről. Véleménye szerint minden a jogszabályoknak megfelelően történt, és a megújuló nád hamarosan zöldellni fog a kérdéses területen.

Megkerestük a zöldhatóságot, amely a konkrét kérdésekre nem válaszolt, de röviden reagált: „A kormányhivatal környezetvédelmi és természetvédelmi főosztálya bejelentés alapján helyszíni szemlét tartott a hivatkozott területen, és megállapította, hogy az ott végzett tevékenység (strandi vízfelület megtisztítása) a hatályos jogszabályi előírásoknak megfelel, jogsértés nem történt.”