Szabálysértési eljárás a légtérsértő franciákkal szemben Balatonkeresztúron (fotók)

Összesen 28 francia állampolgárral szemben intézkedtek a rendőrök Balatonkeresztúron, akik május 28-án, hétfőn, valamivel 13 óra után több légijárművel beléptek Magyarország légterébe anélkül, hogy belépési szándékukat jelezték volna – Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint. Szabálysértésért kell felelniük.

A leszállásra kényszerített ultrakönnyű merevszárnyú légijárművek (fotó: police.hu)

 

Mint arról a honvédség korábban beszámolt, Gripenekkel kényszerítették leszállásra a légtérsértőket a Balatonkeresztúri repülőtéren. A 14 ultrakönnyű merevszárnyú és 14 ultrakönnyű Giro helikopter Franciaországból Románia felé tartott. Előzetesen nem nyújtottak be repülési tervet, és az ország légterébe való belépéskor sem vették fel a kapcsolatot a polgári légiforgalmi hatósággal. A Gripenek az azonosítást követően visszatértek a kecskeméti bázisra, a kisgépek pedig a balatonkeresztúri repülőtéren szálltak le, ahol a pilótákkal szembeni intézkedést a rendőrség munkatársai vették át.

A rendőrök 28 francia állampolgárságú repülőgép-vezetőt ellenőriztek, akik közül 27 pilótával szemben a légiközlekedés biztonságát és védelmét szolgáló szabályok megszegése miatt szabálysértési eljárást indítottak.

Kényszerparkolóban a légtérsértő Giro helikopterek (fotó: police.hu)