Szabadon engedték a Balaton közelében megtalált bénult rétisast (likebalaton.hu)

A Hortobágyon engedték szabadon azt a mentett rétisast, melyre 8 hónappal ezelőtt bénult állapotban talált rá a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőre. A fokozottan védett ragadozó madár ólommérgezést kapott.


Mint arról a portál korábban beszámolt, 2023 februárjában Balatonfenyves közelében, Somogyszentpál határában fedezett fel egy röpképtelen rétisast Bohn Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. halőre, aki – miközben befogta a ragadozót, hogy eljuttassa a madármentőkhöz – megsebesült.

A madár a karmaival mély sebeket ejtett rajta. De mindez nem tántorította vissza Bohn Gábort, hogy megmentse a védett állatot. Átadta a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őreinek, akik alapos kivizsgálásra vitték Székesfehérvárra, a Sóstói Vadvédelmi Központba.

A rétisas lábra se tudott állni, nemhogy repülni

Dr. Flesch Márton vezető állatorvos beszámolója szerint a rétisas igen rossz állapotban volt, gyakorlatilag a földön feküdt félig széttárt szárnyakkal. Lábra se tudott állni. A Székesfehérvár Megyei Jogú Város Facebook oldalán megjelent beszámoló szerint a röntgenvizsgálat kimutatott, hogy a bénulást ólommérgezés okozhatta.

A sas megkapta az ellenszert, és sikerült az emésztőrendszeréből eltávolítani az ólomdarabokat. (Vélhetően olyan prédát fogyasztott, melyben lövedékek voltak. Azok pedig elkezdtek kioldódni a szervezetében.)

A cikk folytatása itt elolvasható.