Szabad wifi is lesz Kenesén nyártól (Balatoni Futár)

Beszámolókat fogadott el, település wifi kiépítéséről és civil szervezetek támogatásáról döntött Balatonkenese képviselő testülete.

A rendőrség, a katasztrófavédelem és a polgárőrség beszámolójának tárgyalásával kezdte e havi ülését a város vezetése. A jelentésekből kiderül, hogy a településen nőtt a közterületen elkövetett bűncselekmények száma, ezt azonban az okozta, hogy a szezonban a fokozott rendőri jelenlét okán több ittas sofőrt sikerült lefülelni a jelentős átmenő forgalommal bíró városban. Az elmúlt évben elkövetett 40, helyi vonatkozású bűncselekményből a legszámottevőbb egy autófeltörés sorozat-, és egy kannabis ültetvény létrehozása volt. Ahogy az esetek nagy részében, ezekben is elfogták az elkövetőket. A lakosság biztonságát az idei esztendőben is kutyás járőrszolgálat, és fokozott, a rendezvényekhez kötődő jelenlét garantálja. Éliás Gábor, a város örsparancsnoka az ülésen elmondta, az idegenforgalmi szezonban az egész térségben megnövekedik a Kelet-Európából és az ország keleti feléből érkező munkavállalók létszáma, ez azonban nem okoz jelentős biztonsági kockázatot, mert érkezéskor a hatóságok mindenkit ellenőriznek.

Rauch József tűzoltó alezredes a tűzoltóság és katasztrófavédelem képviseletében arról számolt be a testületnek, hogy 2018-ban a legtöbb munkát a viharkárok felszámolása jelentette. Örömét fejezte ki a lakosság nagymértékű önállósága miatt azzal kapcsolatban, hogy a keletkezett kisebb tűzeseteket a tűzoltók kiérkezéséig eloltották. A szakembereknek már csak a – nem kevésbé fontos – utómunka maradt. Erre reagálva felvetette, hogy a településen – a polgárőrség mintájára – megalakulhatna egy tűz és vagyonvédelmi szolgálat.  Kezdetben hagyományőrző jelleggel, majd a megfelelő kiképzés után – egyre komolyabb segítséget nyújtva a hivatásos állománynak. A téli időszakban a fűtő berendezések használatával kapcsolatban akadtak problémák, ezzel kapcsolatban jelezte, hogy  szakmai előadást kívánnak tartani a lakosságnak ezen berendezések veszélyeiről.

A képviselők a beszámolók elfogadása után döntöttek a Wifi for EU pályázatban nyert támogatás felhasználásáról. Ennek értelmében előreláthatólag az idei szezonra a város nagy részén igénybe vehető lesz a szabadon használható vezeték nélküli internet. A „free wifi” a város központjában, közintézményekben, a strandokon és parkokban áll majd a lakosság és az ide látogató vendégek rendelkezésére.

A képviselők a motoros mentőszolgálat kérésének eleget téve 100.000 forint támogatással segítik egy, a munkájukhoz szükséges tanfolyamon való részvételüket. Pozitívan reagáltak a város citerazenekarának beadványára is. Ennek értelmében egymillió kétszázezer forintnyi éves támogatást nyújtanak a város jó hírét immáron egy évtizede világszerte öregbítő együttesnek.