Sürgetik a Balaton főépítészének kinevezését, aki “gátat szab a mohó túlépítettségnek” (Magyar Nemzet)

“Ne hagyjuk meghalni a Balatont, ne engedjük, hogy az iszonyatos felkapottság, a befektetői kedv mértéktelenné váljék!” – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek nyilatkozó egyik főépítész. Noha még nem írták ki a Balaton főépítésze pályázatot, egy tavalyi törvény újra felveti a 2006-ban megszüntetett tisztség betöltését. A tó környéki szakemberek szerint nagy szükség lenne az egységes látásmódra. Siófok korábbi főépítésze attól tart, hogy az Ezüstparthoz hasonlóan lakóteleppé válnak más partszakaszok is.

A múlt évben készült el Magyarország területfejlesztési és területrendezési terve, amely Budapest mellett a Balatont is kiemelt övezetként kezeli, és állami főépítészi státus létrehozását írja elő. Erről beszélt a Magyar Nemzetnek Fabacsovics Zoltán, aki néhány évig maga is dolgozott a szóban forgó főépítészi irodában. A szakember tudomása szerint a kormányzat tervezi a Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezéséről szóló törvényben rögzített Balaton főépítésze tisztség újbóli betöltését, amely tisztséget 2006-ban szüntették meg.

A Balaton állami főépítészének legfontosabb feladata az lenne, hogy segítse a helyi főépítészek munkáját. Jogszabálynak kellene iránymutatást adnia, hogy milyen eszközökkel, milyen feladatokkal, milyen stábbal, milyen döntési kompetenciával végezze teendőit, és milyen szerepe legyen a vízparti rehabilitációra vonatkozó feladatok összehangolásában – fejtette ki Fabacsovics Zoltán.

Ne tegyük tönkre a Balatont, ne hagyjuk, hogy egyes partszakaszai a siófoki Ezüstparthoz hasonló lakóteleppé váljanak! – figyelmeztetett Molnár Árpád, Siófok korábbi főépítésze, aki munkatársaival az év elején állt fel. Figyelmeztetése annak szól, hogy az elmúlt években 1000-1200 új lakással bővült a déli part legnagyobb városának lakásállománya. A jelenleg Balatonfenyves és Tolna megye főépítészi posztját betöltő szakember szerint a Balaton – mint különleges tájegység – különleges eljárást érdemel. Olyan főépítészi hatóságra van szükség, amely hatékonyan segíti a vízpart-rehabilitációs munkák megvalósulását, gátat szab a part további mohó túlépítettségének, segíti a helyi főépítészeket, de meghagyja, hogy a rájuk bízott települések, például Csopak, Vonyarcvashegy vagy Fonyód, megtartsák arculatukat. Ne hagyjuk meghalni a Balatont, ne engedjük, hogy az iszonyatos felkapottság, a befektetői kedv mértéktelenné váljék! – hangsúlyozta a főépítész.

A Magyar Nemzetet a Miniszterelnökség arról tájékoztatta: a Magyarország és egyes kiemelt térségeinek területrendezési tervéről szóló törvény rögzíti, hogy a balatoni főépítész feladatait a kormány rendeletben állapítja meg. A kormányrendelet kidolgozása folyamatban van, jelenleg a balatoni főépítészi feladatokat a tárca építészeti és építésügyi helyettes államtitkársága szervezeti keretein belül az országos főépítész látja el. A Miniszterelnökségi Sajtóiroda ugyanakkor jelezte, a balatoni főépítésze tisztség betöltésére szóló pályázatot még nem írták ki.