Sümegi vár: Tovább csiszolják a középkori gyöngyszemet (veol.hu)

Hazai és uniós pályázatokkal, a működtetők saját forrásából, illetve hitelből folytatódik a sümegi vár felújítása, utalt a már folyamatban levő, és küszöbön álló munkálatokra Papp Krisztina, a működtető társaság ügyvezető igazgatója.

Papp Krisztina elmondta, látványosan megújul a vár keleti szárnya, 820 millió forint, turisztikai célú, uniós pályázatból a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. beruházásával. A várban a tervek szerint 2020 tavaszán kezdődik meg az az állami beruházás a Vár- és Kastélyprogramhoz kapcsolódóan. Ezzel teljesen megújul a vár keleti szárnya a Köves-bástyától egészen a Kápolnáig, az emeleti szint és a tető, továbbá a gyilokjáró és torony is épül majd – ír a fejlesztésről a veol.hu.

Ez azért lesz nagyon jó, mert a vár falai jelenleg nincsenek védve az időjárás viszontagságaitól, a helyiségek adott esetben beáznak, használhatatlanok, a karbantartási költségek pedig sok pénzt emésztenek fel. Ha a helyiségek tető alá kerülnek, azzal védik a falakat, másrészt további évszázadokra biztosítják a műemlék állagmegóvását. A helyiségekbe pedig új kiállításokat terveznek, amelyekkel jelentősen bővül a vár és Sümeg idegenforgalmi kínálata. A sümegi vár nyugati szárnyában a működtetők régi terve az is, hogy visszanyerje eredeti formáját a volt várbeli palota. Ennek tervezése, valamint a kivitelezés a későbbiekre tehető.

Egy másik beruházással a jövőben az idős emberek, a kisgyermekesek, illetve azok, akik nehezen járnak, vagy mozgáskorlátozottak, de azok is, akik kényelmi okokból nem szeretnének emelkedőn felmenni a várba, könnyedén eljuthatnak a történelmi falakhoz, mert úgynevezett vársikló, más nevén ferde lift viszi majd fel őket. Mindeközben páratlan panoráma is eléjük tárul, egészen a Balatonig el lehet látni.

A siklót a várat működtető társaság 150-200 millió forint saját erőből és hitelből valósítja meg, a beruházás jelenleg engedélyeztetés alatt áll. Az ügyvezető igazgató rámutatott, világszerte nagyon sok helyen a középkori várakat, erődítményeket a 21. században ugyanis már meg lehet közelíteni ferde lifttel, azaz felvonóval, siklóval, ahogy ez történik a körülöttünk lévő országokban is. Ez mindenhol beváltotta a hozzá fűzött reményeket, mindemellett megnövekedett a forgalom, több látogató érkezett, mert máskülönben nagyon sok ember nem jut el az egyedi, építészetében egyedülálló műemlékekhez. -Sümegen is azt tapasztaljuk, hogy az itthon és külföldön is jól ismert várat sokan az említett okok miatt nem keresik fel, fogalmazott Papp Krisztina.

Hozzáfűzte, ha a fejlődő városban a középkori vár felvonóval gazdagodna, a vár térsége, a Vársétány megszépülne, mindez rendkívül kedvezően érinthetné Sümeg látogatottságát, népszerűségét. A vár fokához két liftet terveznek, egyiket a Várparkoló felől a várfalhoz, és a váron belül a Bognárműhely lőréséhez csatlakozna. A másik pedig a Farkasveremmel szemben lévő, kiugró várfaltól vezetne a városban levő, felújított Püspöki Palotához. Ezzel bevinnék a városba is a forgalmat. A két lift egy csapásra növelné a belváros idegenforgalmát, és még a Püspöki Palota látogatottságát is kedvezően érintené. A jelenlegi tervek szerint az engedélyek beszerzése után egy év múlva avatnák fel a létesítményt. Az építményből mindössze egy üveg kabint lehet majd látni, a sikló 20 utast tud szállítani egyszerre, és egyenletesen siklik a vároldalra fektetett pályán.

A vendégek a kabinból kilépve, a várfal tövében elhelyezett fogadóhelyre érkeznek, ahonnan a lőrésen áthaladva, a Belső Kaputoronnyal szemben érkeznek a várudvarra. A munkát egy svájci cég végezné el, ami egész Európának már több hasonló siklót épített. A megvalósításnak műemléki szempontból, és a tulajdonos Magyar Állam részéről nincs akadálya, és a villamos energia is rendelkezésre áll. -Sümeg kulturális örökségi szempontból is nagy potenciállal bír. Nem csak műemlékeivel, programjaival, de szellemi örökség terén is. Ez egyben felelősséggel is jár, hiszen az örökséget ápolni, fenntartani kell, ehhez szeretne segítséget nyújtani a városnak – ahogy Sümeg legnagyobb adófizetője eddig is tette- Papp Imre és családja, több évtizedes idegenforgalmi tapasztalatával és szakembereivel, hangsúlyozta Krisztina.

A cégvezető felidézte, a sümegi vár Magyarország műemlékei között ma már a legismertebbek közé tartozik. Az elmúlt harminc évben az eleinte ismeretlen, építészetileg és esztétikailag lepusztult vár a hazai várak egyik példájává nőtte ki magát. Ez köszönhető elsősorban annak, hogy az üzemeltető család a műemléki, és a gazdaságos üzemeltetési szempontok figyelembevételével, a turisztikai igények felkutatására és kiszolgálására is nagy hangsúlyt helyezett.

Felismerve, hogy a puszta falak senkit nem érdekelnek folyamatosan törekedett arra, hogy a programok és kiállítások, a vár műszaki állapota és helyreállított építészeti értékei mind hozzájáruljanak a történelmi falak, a város, az ország népszerűsítéséhez.

– Hogy 2030-ra Magyarország legyen Közép-Európa legnépszerűbb, és leglátogatottabb turisztikai központja! – érvelt Papp Krisztina.