Strandolni indul a Balatonhoz az adóhatóság (magyarnemzet.hu)

Több megye strandjain és fürdői­nél működő vállalkozásokat ellenőriz az adóhivatal, de bizonyos helyen a napozáshoz, a fürdéshez szükséges kellékeket kínáló kereskedőknél is kopogtatni fognak az ellenőrök. Hatósági vizsgálatokat tartanak a következő napokban a Balatont övező megyékben. Az online pénztárgépek használatát és a szabályszerű foglalkoztatást is vizsgálják.


A nyári szünet és a kánikula beköszöntével tömegek keresik fel – némi enyhülést remélve – a különféle hazai vízpartokat, ahogy a fürdők is igen népszerűek mostanság. A strandolók hirtelen megugró száma szükségképpen a fogyasztás hirtelen megugrását hozza magával a strandok és a fürdők közelében működő vállalkozásoknál. Minden bizonnyal erre az összefüggésre alapozva rendelt el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) strandrazziát jó pár megyében.

A hatóság legfrissebb ellenőrzési tervéből az derül ki, hogy tulajdonképpen az ország felében strandok és fürdők környékén dolgoznak majd nagyon gyakran a NAV emberei.

Bizonyára nem véletlen, hogy mind a három, Balatont övező megyében tartanak ezen a héten valamilyen strandolási vagy ahhoz kapcsolódó vizsgálódást az adóhivatal munkatársai. Somogyban például a pizzériákat, az ételkiszállítókat, a vendéglátóhelyeket és a fizetővendéglátókat ellenőrzi a NAV, a hatóság embereinek felbukkanására elsősorban a megye Balaton-parti településein és a zamárdi Balaton Sound Fesztivál környékén számíthatnak a gazdasági szereplők.

A tervek szerint Somogyban és Zalában is lesznek ellenőrzések a strandokon, fürdőhelyeken, Veszprémben pedig a szuvenír- és ajándékboltokat, illetve a strandcikkeket árusító üzleteket keresik fel a revizorok. Tervbe vettek a hónapban strandellenőrzéseket az adóhivatal Pest megyei, Fejér megyei és Jász-Nagykun-Szolnok megyei igazgatóságán is, miközben Baranyában a fürdőzéshez elengedhetetlen termékek árusítói kerültek ezen a héten az érdeklődés középpontjába. Csongrádban a jövő hétre tervezik a fürdőhelyek kereskedőinek és vendéglátóinak felkeresését.

A hatóság emberei – mint általában, úgy ezúttal is – főként arra kíváncsiak, hogy a vállalkozások átadják-e a nyugtát, a számlát vevőiknek, bejelentették-e alkalmazottaikat, és megfelelőn használják-e online pénztárgépüket. Adott esetben szóba kerülhet a készpénzkészlet helyzete is. Az ellenőrzések részleteit a NAV most is az adótraffipax elnevezésű tájékoztatási felületén tette közzé, már előre – írja a magyarnemzet.hu.