Startupokkal hozza helyzetbe a magyar barackot a siófoki gyümölcslégyártó (magro.hu)

A SIÓ-Eckes a hazai gyümölcslégyártók közül elsőként segíti termelői, gyártói és fogyasztói tudásával, valamint széleskörű iparági tapasztalataival magyar agrár-startupok együttműködését. A november végén záruló, 3 hónapos programban a kiválasztott startupok a magyar mezőgazdaság digitális modernizációjára és versenyképesebbé tételére dolgoznak ki innovatív megoldásokat.

A SIÓ-Eckes a magyar őszibarack versenyképességét erősítő termék vagy folyamat megvalósítására fogalmazott meg konkrét kihívást. A termék vagy folyamat fókuszában a termesztés gazdaságosságának erősítése, a hazai éghajlatnak megfelelő őszibarackfajták kiválasztása, megfelelő növényvédelmi és kezelési eljárások vagy a munkaerőszükségletet csökkentő automatizációs megoldás áll – írja a magro.hu.

 

A szeptemberi kiválasztó táborban bemutatott projektötletek közül többlépcsős értékelést követően a SIÓ-Eckes képviselői két csapat kooperációjára épülő projekt támogatása mellett döntött. A Growberry-csapat feladata a hazai termesztésre legalkalmasabb őszibarackfajták kiválasztása. A Byome-csapat pedig a kártevő rovarokkal kapcsolatos előrejelzésekkel járul hozzá a kiválasztott fajtákhoz megfelelő, piacképes termelési modell meghatározásához.

A COVID-19 járványhelyzetre tekintettel a SIÓ-Eckes virtuális mentorációval támogatja a két hazai startup szoros együttműködését. A vállalat az inkubációs program három hónapja alatt – agrár- és üzletfejlesztési szakértőkkel karöltve – rendszeres online workshopokban figyelemmel kíséri és iparági tapasztalataival segíti a csapatok együttműködését. A siófoki cég a saját mentori példájával a magyar gazdaság nagyvállalati szereplőit is arra ösztönzi, hogy tudásukkal és tapasztalataikkal ők is támogassák a jövőben a magyar mezőgazdaságot lendületbe hozó megoldásokat fejlesztő agrár-startupokat.