Sporttörténelmet ír a 14 éves gyenesdiási fiú (likebalaton.hu)

A magyar OP eddigi legjobb eredményét, egy nyolcadik helyet sikerült begyűjteni a Garda-tavi vitorlás bajnokságon a balatonföldvári Spartacus Vitorlás Egylet versenyzőjének. Tóth Attila hamarosan a Karib-térségben, Antiguán a világbajnokságon képviseli hazánkat a népes mezőnyben.

Egy vitorlázásról szóló filmet nézve Tóth Attila 10 évesen határozta el, hogy ezt a sportot választja – mondta el a fiatal versenyző a likebalaton.hu-nak.  A film a világ legnagyobb, legnehezebb versenyéről, a Vendee Globe-ról szólt. A megmérettetésen egyedül kell megkerülni a Földet, ezt a versenyt Fa Nándor többször is nagyon sikeresen zárta. Attila 4 év alatt érte el azokat a sikereket, amivel idén a világbajnokságra szóló kvalifikációt is megszerezte.

A földvári edzések hétvégén vannak, a nyári időszakban vagyok csak ott mindennap – fogalmazott a portál kérdésére a gyenesdiási fiú. Tóth Attila hozzátette: iskolaidő alatt külföldi edzéseken és versenyeken vesz részt, emiatt többet hiányzik az iskolából, de ez nem megy a tanulás rovására. Kijelentette: építőmérnök szeretne lenni.

A mostani verseny kapcsán elmondta: a Garda-tavon sokkal egyszerűbb vitorlázni, mint a Balatonon, mert ott egy irányból fúj a szél, könnyebb begyakorolni a pályát. A versenyek előtt 2-3 napig az adott tavon, tengeren edzenek, ezt követi a 3-4 napos verseny.
A Balatonon minden öbölben más a széljárás, ez nagyobb taktikát igényel – fogalmazott a likebalaton.hu-nak a fiatal versenyző hozzátéve: a földvári részt kedveli, ugyanis neki ez a hazai pálya.

Tóth Attila eddig kétszer volt Európa bajnokságon, mindkét alkalommal sikerült az aranycsoportba bekerülni, az első húsz hely valamelyikén végezni pedig újabb sporttörténeti siker lenne.