Sorra töröltetik magukat a szálláskiadók a digitális vendégkönyv miatt (siofoki-hirek.hu)

Sorra töröltetik magukat a szálláskiadók a digitális vendégkönyv miatt, Siófokon már tíz százalék a „veszteség” és hol van még a szezon – írja a siofoki-hirek.hu.

A hirbalaton.hu pár hete adott hírt arról, hogy Koncz Imre, Balatonakali polgármestere a térség országgyűlési képviselőjéhez fordult segítségért, mivel meglátása szerint aránytalanul és feleslegesen terheli a kis szobakiadókat, és aggályos esélyegyenlőségi szempontból is a magánszállásadók 2020 január elején életbe lépett adatjelentési kötelezettsége (NTAK).

„Betör a 21. század technikája januártól a magán szálláshelykiadók világába is; tetszik, nem tetszik, számukra is kötelező lesz az elektronikus adatszolgáltatás” – írta a hírportál a szálláskiadókat tájékoztató decemberi siófoki fórumról.

A siófoki városháza friss tájékoztatásáról ezt írja a írja a siofoki-hirek.hu:

„A Balatoni Szövetség ülésén nemrégiben több polgármester már jelezte, hogy az NTAK rendszer bevezetése során számolni lehet majd azzal, hogy több magánszállásadó vissza fogja adni engedélyét, mert gondot okoz számukra a rendszer használata. Ezek a félelmek beigazolódni látszanak. Az NTAK rendszerbe ugyan január óta kell a magánszállásadóknak is adatok szolgáltatni, de már novemberben elkezdődött egy törlési hullám Siófokon is.

Sajnos hiába nevezik egyszerűnek az új informatikai rendszert, főként az idős korosztály nem tud az előírt feltételeknek, feladatoknak megfelelni, ezért sorra adják vissza az engedélyüket. Ez azért is szomorú, mert a becsületes adózókról beszélünk, így a törekvéseknek pont az ellenkezőjét érik el, vagyis ezzel nem segítik elő a turizmusból származó adó fehérítését, inkább csökkentik az eddig befolyt összeget. A probléma egyértelműen regionális, a Balaton egészét érinti.

A november és január közti időszakban Siófokon mintegy 220-an töröltették magukat a rendszerből, kifejezetten az NTAK bevezetése miatt, ami hozzávetőlegesen a magánszállásadók 10 %-át jelenti. Ez egészen biztosan érződni fog az idei IFA bevételekben is. Egyelőre nem lehet tudni, hol áll meg a mutató, de tekintve, hogy a vidéki települések közül Siófokon található a legnagyobb magánszálláshely-kapacitás, a negatív hatás nem marad majd el.
Természetesen az önkormányzatnak is célja, hogy az adózás nyomon követhető, ellenőrizhető legyen, valamint naprakész, elérhető vendégforgalmi adatok és nyilvántartás álljon rendelkezésre, de sajnos a mai magyar társadalomnak még nem minden csoportja tud megfelelni a digitalizáció kihívásainak, viszont az egyszerű adózásnak igen.”