Somogyban van az ország legmagasabb fája (infostart.hu)

51 méter 65 centiméter, több, mint 140 éves, és köszöni, jól van. A Somogy megyei Iharosberényi Erdészet területén hivatalosan is lemérték az eddig legmagasabbnak tartott fa magasságát, és felmérték állapotát. Az 51 méter 65 centiméteres fa fajtája duglászfenyő, amelynek érdekessége, hogy egy-egy levelének az élettartama akár 8 év is lehet.

Egy fa korát kivágás nélkül nagyon nehéz meghatározni, de irodalmi és erdészeti adatokra támaszkodva annyit sikerült kideríteni, hogy az 1870-80-as években ültették, amikor a területen először honosították meg az egyébként amerikai származású fajt írja az infostart.hu.

A felfedezője Pósfai György természettudós, dendromán, vagyis a fák elkötelezett rajongója. A megtaláló lézeres mérései arra engedtek következtetni, hogy a fa magassága 51 és 52 méter között van, de ahhoz, hogy hivatalos adat születhessen, a lehető legpontosabb és legkisebb hibalehetőséggel bíró mérőszalagos mérést kellett alkalmazni, ehhez viszont fel kellett mászni a fára, ami egy ekkora példány esetén egyáltalán nem egyszerű feladat. A profi felszerelésen kívül valódi szakértelmet és komoly fizikai erőnlétet is igényelt. A STIHL a legprofibb famászót, Lajkó Bendegúzt kérte fel a feladatra. A mintegy másfél órát igénybe vevő művelet részleteiről itt olvashat bővebben.