Sokan elmennek, de betelepülőből sincs hiány Somogyban (sonline.hu)

 

Bár Somogy ott van azon megyék között, amelyekből a legtöbben vándorolnak el, ám majdnem ugyanennyien ide is költöznek a statisztika szerint. Ezért összességben nem számottevő a csökkenő létszám, persze azért érezhető.

Egy hónapnál tovább nem díszítik az „eladó” táblák a sávolyi házakat, mert ennyi idő alatt általában elkelnek a megüresedett porták. Ezért hosszú távon nincs szabad ingatlan a faluban. Hiába nagy a kereslet, mégsem drága a sávolyi ház, ezért áron aluli vásárlások is köttetnek.

– Főleg külföldiek települnek be, 90 százalékban, de van, aki a szomszéd településről jön – mondta Bobek József polgármester. – Nagy gond, hogy leginkább a családalapító generáció hiányzik, a 25-35 éves korosztály. Talán többen költöznének ide, ha jobb lenne a tömegközlekedés erre.

Kötcsén nincs elvándorlás, és szintén kapósak a házak. Feledy Gyula majdnem 30 éve polgármester. Az első hivatalba lépése idején 590-en éltek a községben, ma 537-en.
– A megüresedő házakat 50-60 százalékban németek veszik meg, a többit a helyiek vásárolják fel – mondta Feledy Gyula. – Gyakorlatilag nincs elvándorlás. Ha néhány fiatal a házasság miatt máshová kerül, később sokan közülük megveszik a nagyszülők kötcsei házát, és felújítják. A betelepülők kedvelik a szép fekvésű falunkat. A Balaton nyolc kilométerre van, és elérhető munkahelyeket is jelent.
Belföldi betelepülők találnak rá Kisbárapátira az utóbbi időben, legutóbb Pest megyéből költöztek ide. Az új házvásárlásokat nem kizárólag a Csok hatásának tulajdonítja Kiss Jánosné polgármester. A külföldieknek is tetszik az itteni környezet, főként hollandok vertek itt tanyát, többen egész évben itt élnek.
– Folyamatosan érdeklődnek az üres házak iránt – mondta Kiss Jánosné. – Valószínű, hogy a beköltözők jobban látják a Koppány-völgyi zsáktelepülések szépségét, mint mi, akik már megszoktuk az itteni életet annak minden nyűgével és örömével együtt.

Az elvándorlás, külföldre távozás nem jellemző Somogyszilre, csak pár ember költözik el. Sávoly Ferenc polgármester szerint főként németek költöznek be, sokan itt élik a nyugdíjas életüket. Néhányan zárkózottak, mások jobban nyitnak az új lakóhelyük felé. Ellátogatnak az idősek napjára vagy a falunapra is.

Az ország településeinek adatai a teir.hu oldalon érhetők el, az Országos Területfejlesztési és Területrendezési Rendszer információs bázisán. A 2017-es évet tekintve elmondható, hogy az ezer lakosra jutó elvándorlások száma Somogyban 70,1 volt. Ennél többet csak Veszprém mondhatja magáénak a 71,9-as értékkel. Hajdú-Biharban, Csongrádban és Békésben ez a szám 52-54 körüli. Baranyában 61,93, Tolnában 63.
Ha viszont az odavándorlások számát tekintjük, Somogy a negyedik legnépszerűbb megye Pest, Veszprém és Fejér után (74-69 közötti értékkel). Somogyban ezer lakosra 68,1 betelepülő esett. Baranyában 60,6, Tolnában 57,7. A legkevesebben Hajdú-Bihar, Békés és Csongrád megyében akartak letelepedni (48-52 közötti érték).

További számadatok a sonline.hu cikkében.