Sok gondot okoznak a Balatonnál a kárókatonák (sonline.hu)

Tetemes károkat okoz a baltikumi vonuló kárókatonák étvágya a Balatonnál és a környező halastavaknál, naponta egy kiló halat is befal egy-egy madár.

Természetvédelmi oltalom alatt van a kárókatona, de manapság annyira elszaporodott, hogy az már elviselhetetlen méreteket ölt – mondta a sonline.hu-nak Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette: a kárókatona pusztítása után nem jár kártérítés, ahogyan ez a mező- és erdei vadkárokat okozó nagyvadaknál működik.

Csupán annyi lehetőségük van a tógazdáknak, hogy kérésükre a természetvédelmi hatóság kilövési, illetve riasztási engedélyt adhat. Ám ez csak a kijelölt területeken és időpontban, meghatározott példányszámra érvényesíthető. Tavaly nyolcszáz madarat ejtettek el, ennek 90 százalékát tógazdaságaik területén – mondta Szári Zsolt.

Idén a Balatonon két helyszínen – Tihany­ban és Alsóörsön – gyéríthetjük az állományt, de partról kézzel fogható eredményt elérni nem lehet. Sajnos a Balaton vízterületén nem lőhető a kormorán, mivel a hatóság szerint a gyérítés zavarná a védett, vonuló madarakat is. Csakhogy a kárókatona jelenléte is zavarja őket, ahogyan a halállományt is. – Közvetlen kárt okoz a hal elfogyasztásával. Közvetett kárt is okoz a halak megsebzésével, parazitás halbetegségek terjesztésével, és a telelő, nyugalmat igénylő halállományok megzavarásával

– fűzte hozzá a vezérigazgató.

Ahol megtelepszik egy kormorán kolónia, ott az ürüléke tönkreteszi a fákat. Így a Balaton esetében a Fehérvíz környékén, vagy a Kis-Balatonnál például a kócsag és szürkegém fészkelőhelyeit is tönkreteszi egy idő után.

A társaság három munkatársa végzi a kormoránok gyérítését, s ehhez 10 ezer lőszert használtak fel tavaly. Az Agrárminisztérium lőszertámogatási célra létrehozott alapjából 1,2 millió forintot nyert el a társaság, így ez az egyetlen forrás, ami valamilyen szinten a halgazdálkodó kárenyhítésének tekinthető. Egyetlen védelmi megoldást a Balaton lefagyása hozhat, amit már nagyon várnak.