Siófokra érkeztek a Balatoni Hajózási Zrt. új hajói (likebalaton.hu)

Június 27-én, kedden délután megérkeztek a Siófokra-Kiliti duzzasztóműhöz a Balatoni Hajózási Zrt. új hajói. A motoros hajókkal vontatott két hatalmas komp és két katamarán 28-án, szerdán kel majd át a duzzasztó zsilipkapuján, de aztán még néhány napig a Sió városi szakaszán állomásoznak – írja a likebalaton.hu.

Az eső ellenére is rengeteg ember verődött össze kedden délután a Siófok-Kiliti mederduzzasztónál, hogy megnézzék a Balatoni Hajózási Zrt. (BAHART) vadonatúj hajóinak érkezését. Családok és idősebbek is türelemmel várták a konvojt, vagyis a komáromi hajógyárban elkészült két új kompot, és két katamaránt, amelyeket egyenként motoros hajókkal vontattak fel a Sió-csatornán.

Kedden 16 óra 30 körül érkezett meg az első komp, melyet a Neptun motoros hajó vontatott, de nem haladtak át a Balatonkiliti duzzasztómű zsilipkapuján, hanem előtte kikötöttek.

A sorban mögötte érkező többi vontatmány ugyanígy megállt és kikötött.

Ez már a célegyenes, az új hajók napok múlva elérik a Balatont

Az új hajók szinte célegyenesben vannak, de a hajókonvoj Balatonra átzsilipelése még várat magára. Egyrészt nagy manőver lesz szerdán reggel a Balatonkiliti duzzasztómű zsilipkapuján való átjutás, mivel nagyon szélesek a hajók. (Állítólag csak pár centi választja majd el a műtárgy oldalától a 11 méter széles hajókat.) Másrészt néhány száz méter megtétele után a Sió-csatorna városi szakaszán időznek néhány napot, és csak azután zsilipelnek át a Balatonra.

Egészen pontosan a BAHART siófoki telephelyére, ahol majd összeszerelés vár a vadonatúj vízi járművekre.

Hét nap alatt közel 400 kilométert tettek meg

Az új hajókat szállító konvoj június 21-én a komáromi hajógyárból indult el a Dunán. Komárom és a Sió torkolata között 272 km-t tett meg, június 22-én a nap végén érkezett meg a keselyűsi zsiliphez, majd 23-án zajlott az átzsilipelésük a Sió csatornára. A további 121 km-es útvonalra a kezdeti 7 hajóból álló flotta kibővült, a Balatonról és a Dunáról további munkahajók érkeztek a szállítás segítése érdekében.

Hogy a hajók átférjenek a Sió hídjai alatt, a tetejüket vissza kellett bontani. Ezeket a lebontott elemeket a célba érkezés után visszaszerelik.

A kompokat és a katamaránokat be kell még üzemelni, használatba venni és le kell vizsgáztatni. Ez még hónapokat vesz igénybe.

Veigl Gábor, a BAHART vezérigazgatója is Siófoki-Kiliti duzzasztóműnél nézte végig a hajók megérkezését. Mint mondta, történelmi jelentőségű esemény szemtanúi lehettünk, hiszen közel 40 éve nem érkezett új hajó, és közel 50 éve nem érkezett új komp a céghez.

A négy új hajó az általuk képviselt modern technológiát tekintve is hatalmas mérföldkövet jelent.

A két új komp a Szántód és Tihany nevet kapja, a katamaránok pedig Balaton és Tomaj néven állnak majd forgalomba.