Siófokon univerzális tudást kapnak a balatoni hajósok (magyaridok.hu)

Helyben oldaná meg a hajózási szakemberek képzését a Balatoni Hajózási Zrt. (Bahart) és a nemzetgazdasági tárcához tartozó Siófoki Szakképzési Centrum (SSZC) Baross Gábor tagintézménye. A hajózási társaság menedzsmentje ugyanis megelégelte, hogy az utóbbi tíz évben a Magyar Hajózási Szakközépiskolában végzett fiatalok közül – külföldi munkavállalás vagy más ok, például pályaelhagyás miatt – nem volt jelentkező a Baharthoz. Február 4-én indul a képzés.

– A február 4-én Siófokon induló képzés során Európa összes belvizén, nagy folyóin, tavain egyaránt alkalmazható tudást szerezhetnek a fiatalok. Ez nemcsak egy tavi hajózásra koncentráló képzés lesz, hanem egy olyan középiskolai végzettségre épülő 800 órás kurzus, amely egy modul beiktatásával megalapozza egy későbbi hajóvezetői képesítés megszerzését – összegezte az eleddig egyedülálló oktatási forma lényegét a Bahart hajózási üzemeltetési igazgatója.

Turcsik Gábor elmondta: az oktatás 320 órás elméleti része a szakképzési centrumban, a 480 órás gyakorlat a Bahart sólyaterében lévő hajójavító műhelyében, illetve hajóin történik. Kiemelte, hogy a tanulóknak a vízi közlekedési járműveken végzendő kétkezi munka minden fázisát el kell sajátítaniuk, és bekerült a tantervükbe egyebek mellett a környezetvédelmi, kommunikációs és idegen nyelvi tananyag is. Az oktatásba olyan külföldi szakemberek is bekapcsolódnak, akik folyami hajósként nagy tapasztalatokat szereztek Európa vízi útjain – fűzte hozzá az igazgató.

A magyaridok.hu cikke itt olvasható.