Siófok: egyre csökken az óvodába járó gyerekek száma (siofok.hu)

Az új nevelési év is alacsonyabb óvodai létszámmal indul az előzőnél: júliusban még 710 gyermek járt a siófoki tagóvodákba, szeptemberre 630-ra csökken a számuk. Ebből 120 kiscsoportos kezdi meg az óvodát. Oláhné Kálmán Viktória, Siófok Város Óvodájának vezetője azt mondta a Siófoki Híreknek: a hét tagintézményben bőven jut hely az apróságoknak, az egyik kiliti tagóvoda, a Pillangó ugyan bezár augusztus végén, a másik, a Pitypang azonban bővül, ahol lesz helye a gyerekeknek, az óvónőknek, s a dajkáknak is.

 

– Jelenleg még összesen 31 csoport működik, de a szeptember már 29-cel indul – folytatta az intézményvezető. – 200 gyermek kezdi meg ősszel az iskolát, közben az új beiratkozóink száma is 120-ra csökkent (a tavalyi 164-ről). A létszámot fizikailag ugyan nem emeli, de a csoportok létszámának számításánál figyelembe kell venni a sajátos nevelési igényű kisgyermekek számát. Az új nevelési évben 10 fő SNI-s kisgyermek lesz, így a hivatalos létszám 641 fő (SNI-s gyermeket kettő, egyes esetekben három gyermekként kell figyelembe venni az óvodai csoport létszámának számításánál, ha nevelésük-oktatásuk a többi gyermekkel együtt történik). A beiratkozáson 146 gyermek jelent meg, ebből 102 óvodaköteles (augusztus 31-ig betölti 3. életévét). A szeptember-októberben született gyermekeket még felvesszük, a többi, nem óvodaköteles korú gyermeket átirányítottuk a bölcsődébe.

Az óvodapedagógusok létszáma is megfelelő Oláhné Kálmán Viktória szerint:

Az óvodabezárások kapcsán senkitől sem kell megválnunk, sőt új kollégákat is fel kell vennünk a nyugdíjazások, elvándorlások miatt. Hat új kolléganőnk már biztosan lesz. Szerencsések vagyunk, mert az a tapasztalat, hogy nagyon nehéz új kollégákat toborozni. Ráadásul közülük három pályakezdő, ami még ritkább, a friss diplomások közül sajnos kevesen maradnak a pályán.

A legtöbb gyermek a Pitypang oviban lesz, ahová a pillangós gyerekek átköltöznek, velük együtt a létszám 112-re emelkedik. A jelenleg is zajló csoportbővítéssel 116 férőhelyes lesz az óvoda, így minden kisgyermeknek jut hely.

– A Pitypangban azért is szükséges a bővítés, mert a pillangós gyerekeket ott fogadjuk: két gyermeket másik tagóvodába kérték át a szüleik, ketten elköltöznek Balatonszabadiba, a többiek a Pitypangban kezdik a szeptembert – mondta a vezető. – A Süni csoport 25 kisgyermeke óvónénijükkel, dajkájukkal együtt költözik a Pitypangba. A Nyuszi csoport legkisebb négy tagja szintén a saját óvónénijével költözik, melléjük kerülnek majd a most beiratkozott új kiscsoportosok.

A kiliti ovi bővítése a tervezett ütemben halad, augusztus végével költözhetnek a pillangósok. Egy irodai blokkból alakítják ki a 16 főt befogadó új csoportszobát, mosdóval, öltözővel. További bővítéssel készül egy új irodahelyiség is.

 

A siófoki óvodákba járó gyerekek összlétszáma:

2014.                               834

2021. július                     710

2021. szeptember           630

2022/23.  (várható)          587