Siófok 250 millió, Balatonlelle 156 millió forint adóbevételt termelt (likebalaton.hu)

Jelentős bevétellel gazdagodtak a balatoni önkormányzatok a nyári szezonban. Az idegenforgalmi adóbevétel minden településen emelkedett, s a kedvező időjárás miatt szeptemberben is sok turista volt a Balatonnál.

A nyári napokon többször is ki lehetett volna tenni a megtelt táblát Balatonlellén. Ezt a kúrtaxa bevételek is jól tükrözik. Az idegenforgalmi adó díját 450-ről 500 forintra emelték éjszakánként. Úgy számoltak, hogy a három hónap alatt 110 millió forint lesz a bevételük, azonban 156 milliót tudtak elkönyvelni.

A jó idő miatt még egészen szeptember közepéig voltak turisták a városban – hangsúlyozta a likebalaton.hu-nak Kenéz István polgármester.

Az idén megnyílt magasösvény 150 ezer látogatót vonzott augusztus végéig, és majdnem ugyanennyien voltak a gömbkilátóban is, ami hat százalékkal több mint egy évvel korábban. A nyári hónapokban pontosan 129 ezer 136 vendégéjszakát töltöttek el a városban, ez több mint 69 millió forintos adóbevételt jelentett az önkormányzatnak.

A parkolásból 102 millió forint bevétele lett a településnek a nyár végéig. Ebből, ha a működési költséget levonják, bruttó 80 millió forinttal gazdagodtak. Bőségesen megtérült az a parkolási rendszer, amit 56 millió forintért építettünk ki – hangsúlyozta Mészáros Miklós balatonboglári polgármester.

Fonyódon valamelyest kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a turisták idén nyáron, de így is több idegenforgalmi adóbevételük lett, mint a korábbi években. Tavaly ugyanis öt év után a napi 400-ról 500 forintra emelték meg a kúrtaxa díját.

A három hónap alatt 92 ezer vendég­éjszakát regisztráltunk, ez 46 millió forintot jelent az önkormányzatnak. A bevételt idegenforgalmi fejlesztésekre, virágosításra, faültetésre fordítjuk. Minden ősszel 100 facsemetével gazdagodik a város – mondta Hidvégi József, a város vezetője.