Sétáló demonstráció a fonyódligeti Erzsébet-tábor előtti vízpartért

Tiltakozást váltott ki, hogy a fonyódligeti Erzsébet-tábor előtti másfél kilométer hosszú vízparti területet egy tavaly év végi törvénymódosításnak köszönhetően el kell cserélnie a helyi önkormányzatnak egy alapítvánnyal, amely le akarja azt zárni. Szombaton, március 16.-án 14 órától civilek sétáló demonstrációt tartanak a helyszínen a kötelező ingatlancsere és a tervezett lezárás miatt. (A szabad Balaton-partért tartanak közös sétát Club Aligában is ezen a napon.)

 

Az eddigi sajtónyilatkozatokból tudható, hogy az önkormányzat képviselőtestületének is döntést kell még hoznia az ügyben, vagyis rendelkezhet még bizonyos alkupozícióval.

A HírBalaton információ szerint felvetődött annak a kérdése, hogy ha tényleg el kell cserélni az állam által felkínált ingatlanokra az értékes vízparti sávot, akkor az utóbbi tulajdonosává váló állami alapítvány csak a gyermeküdültetés nyári hónapjaiban zárhassa le azt, és akkor sem a másfél kilométert, hanem csak egy részét.

 

Az előzményekről

Két évvel ezelőtt már született egy szándéknyilatkozat az érintett ingatlanok cseréjéről, amelynek a jogi alapja tavaly év végén teremtődött meg egy törvénymódosítással.

Az Erzsébet tábor előtt húzódó, mintegy másfél kilométer hosszú vízparti rész tulajdonosa jelenleg még a helyi önkormányzat, de egy megállapodás értelmében az Erzsébet Tábort is működtető Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány a karbantartója, üzemeltetője. Ezzel az alapítvánnyal készül a város az ingatlancserére, amelynek értelmében, három másik ingatlanhoz jutna a település. (Információink szerint az egyik egy értékesebb, közel 2 hektáros vízparti ingatlan, a másik kettő nem túl jelentős külterület – az egyik 3 hektáros, a másik 1000 négyzetméter körüli – amelyek településfejlesztési célokat szolgálhatnak a jövőben.)

Az alapítvány már megszerzett néhány területet az Erzsébet-tábor szomszédságában lévő vízparti területekből – lapinformációk szerint. Egy korábbi jogszabályban még az szerepelt, az alapítványnak vállalnia kell, hogy nem akadályozza az önkormányzat tulajdonában álló, tábor előtti vízparti terület „közpark-szabadstrand” megközelítését és rendeltetésszerű használatát – a 24.hu információi szerint.

A tavaly év végi törvénymódosítás nem csak lehetőségről szól, hanem úgy fogalmaz, hogy a vízparti sávot az alapítvány tulajdonába kell adni.

Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány a 24.hu-val azt közölte, hogy a tábor mellett közvetlenül elterülő partszakasz 2024-től a tábor területéhez tartozik, azt kizárólagosan a táborozók használhatják, ami tovább növeli a gyermekek táborozásának biztonságát.

 

Civilek a szabad Balatonpartért

Civilek március 16.-án, szombaton 14 órától sétáló demonstrációt tartanak Fonyódligeten, az Erzsébet-tábor előtti partszakaszon a szabad Balatonpart megőrzéséért. Az egyezségük szerint nem használja senki az eseményt pártpolitikai célra, mindenki civilként, illetve civil egyesületi tagként vesz rajta részt, aki ott lesz. Ezzel a feltétellel csatlakozott a régió legnagyobb civil szervezetének számító Nők a Balatonért Egyesület is a kezdeményezéshez – nyilatkozta Piliszky Zsuzsa, a helyi tagszervezet vezetője.

Az eseményt meghirdető Németh Helga is ráerősített a pártpolitika-mentességre közösségi oldalán, ahol így fogalmazott:

„Remélem tudjátok, hogy ez közös ügyünk! Sokan azt gondolják, hogy DK-tagként, mindent párt szempontokból tesz az ember. Akik ismernek tudják, hogy kiállok bármilyen pártállású ember mellett, ha szüksége van rá. Nincs különbség az emberek pártállása miatt, nincs különbség a civilek között, hanem mi együtt vagyunk! A Balatonért!!! A kezdeményezés azért tőlem ered, mert itt élek ebben a városban..”