Salföldi Major: őshonos magyar háziállatfajták és csodafüvek (szmo.hu)

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egy szuper gazdaságot hozott létre, ahol, ha levonul a járvány, lehet állatokat simogatni, kocsikázni, lovagolni és a vidéki élettel ismerkedni.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egy szuper gazdaságot hozott létre, ahol, ha levonul a járvány, lehet állatokat simogatni, kocsikázni, lovagolni és a vidéki élettel ismerkedni – írja a Szeretlek Magyarország.

A Major folyamatosan megújuló fűszer-és gyógynövénykertje illatos élményeket kínál. Több érzékszervünket is bevetve – látás, szaglás, tapintás és ízlelés – ismerkedhetünk meg a gyógynövényekkel, a „csodafüvek” hatásaival és felhasználási módjaival.

A mezőgazdasági gépkiállítás hagyományos eszközöket sorakoztat fel. A szekér- és kocsikiállítás is a múltba repít minket. A gyermekeket pedig a tájba illeszkedő játszótér várja.

Egy remek képsorozattal, az Absztrakt valóság című állandó fotókiállítással a Racka-teremben megmutatják azt, ami „a szemnek láthatatlan”. A pillangókat mindig is a szépséggel azonosították, de dr. Linden Gledhill biokémikusnak köszönhetően láthatjuk a szárnyak felszínének tökéletességét is. A makro-fotózás iránt elkötelezett kutató és fotós képei feltárják a lepkeszárnyak absztrakt és jól szervezett színmintáit, amelyek egyben azt sugallják, hogy a természet szépségét nem lehet mindig szabad szemmel látni. A lepkeszárnyakról készült makro-fotókat a nemzeti park igazgatóság munkatársainak fényképei egészítik ki.

 

Külön szakvezetéssel is megismerhetők a Káli-medence természeti és kulturális értékei, például a Hegyestű Geológiai Bemutatóhely Szentbékkállán, a Csurgó-kút, a Vaskapu-árok vagy a kőtenger Salföldön.

A teljes összefoglaló és képgaléria a Szeretlek Magyarország honlapján érhető el.