Saját vizsgaborukhoz szüreteltek a balatonboglári diákok (sonline.hu)

Leszüretelték munkájuk gyümölcsét a Siófoki Szakképzési Centrum Mathiász János Technikum és Gimnázium szőlész-borász tanulói. Hagyomány már, hogy minden évben kapnak egy szőlősort, amelyet egész évben gondoznak és a termésből készítik el a vizsgaborukat.

Csattogtak a metszőollók szerdán a balatonboglári Mathiász János Technikum és Gimnázium szőlőültetvényén. Szorgosan dolgoztak a diákok, hamar teltek a ládák kékfrankos szőlővel. A 2,4 hektárnyi területen reggeltől tizenöt tanuló szedte a termést.

Kézi szedés mellett döntöttünk éppen azért, hogy a szüret hangulatát, az egész folyamatot megtanulják a gyerekek és közben jobban összecsiszolódik a csapat is – mondta el Országh Bernát, a tangazdaság vezetője. Hozzátette: a szőlész-borász diákok két éve gondozzák a tőkéket, minden művelési feladatot maguk végeztek el. Az aszály sajnos nem kerülte el az ültetvényüket sem.

A szárazság miatt harminc százalékkal kevesebb szőlő termett, a minőséggel viszont nincs gond – fogalmazott Országh Bernát. Kiemelte: miután leszedték a szőlőt, a feldolgozóban darálják, majd a tartályokba kerül a lé, ahol a borok készülnek. Somogyvári Levente gyermekkora óta részt vesz szőlőszüreten. – Otthon mindig is volt szőlőültetvényünk, ez is motivált abban, hogy a Mathiászba jöjjek tanulni – mondta a tizenegyedikes szőlész-borász tanuló. Kiemelte: az iskola elvégzése után a szakmában szeretne dolgozni, mellette pedig esti tagozaton érettségit tenne.

A teljes cikk itt elolvasható.