Saját ciklonunk lesz kedden – és ez nem sok jót jelent (met.hu)

Már a múlt hét elején látszott, hogy a hétvégi nagyon enyhe időszaknak markánsabb lehűlés vet véget ennek a hétnek az első felében. A lehűlés pedig  nagy robajjal érkezik – írja figyelmeztető előrejelzésében az Országos Meteorológiai Szolgálat.   Kedden országszerte sok csapadék (zömében eső) és viharos szél, szerdán pedig már “csak” viharos szél vár ránk.

Kedd reggel eleinte a délnyugati, nyugati szél erősödik meg, majd délelőtt a gyorsan északnyugatira forduló szél eleinte a Dunántúlon fokozódik viharossá, majd este északkeleten is északi irányból már viharos szél fog fújni. A legerősebb lökések általában 70-95 km/h között várhatók, azonban a hegyvidéki részeken, valamint az északnyugati szélre érzékeny szélcsatornás részeken 100-120 km/h közötti lökések is lehetnek.

Kedden délelőtt a front betörésével egy időben a Dunántúlon (esetleg a középső országrészben is) néhol zivatarok is kialakulhatnak. A kevésbé szeles délnyugati tájakon zivatarok környezetében is lehet 80-100 km/h-s rövid idejű szélroham.