Revizorok a Balatonnál: a mulasztók többségénél a nyugtaadás maradt el (sonline.hu)

Két évvel ezelőtt még minden negyedik, idén már csak minden hatodik balatoni vállalkozásnál találtak valamilyen szabálytalanságot a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai – írja a sonline.hu.

Az előre meghirdetett akciósorozat után eddig mintegy 34 millió forint bírságot szabtak ki a revizorok a szabálytalanságok kapcsán. Még tart az eredmények feldolgozása. A nyáron a balatoni forgalom újra felélénkült, így a NAV revizorai idén is ellátogattak a térség népszerű helyszíneire. Júliusban és augusztusban a vendéglátóhelyeket, a strandokon árusítókat és a szálláshely-szolgáltatókat ellenőrizték. Többek között a nyugta- és számlaadást, az alkalmazottak bejelentését, az online pénztárgépek szabályos használatát és a készpénzkészlet kezelését vizsgálták, csaknem kétezer alkalommal.

Bár Adótraffipax rovatában a hivatal idén is előre jelezte a balatoni akciót, tehát az adózókat nem érte váratlanul az ellenőrök megjelenése, az ellenőrzések tizenöt százalékánál mégis találtak szabálytalanságot. A mintegy 300 mulasztás kétharmadánál a nyugtaadás maradt el, 67 vállalkozó pedig feketén foglalkoztatta alkalmazottjait. Tizenegy esetben az online pénztárgépet nem használták megfelelően vagy jövedéki szabályokat sértettek a kereskedők.

A súlyosan mulasztók utólagos adóellenőrzésekre is számíthatnak.