Rengeteg oda nem illő dolgot találtak a biohulladékban Keszthelyen (zaol.hu)

A rendszeres lakossági tájékoztatás ellenére Keszthelyen még mindig nagyon szennyezett a begyűjtött biohulladék – tette közzé közösségi oldalán az önkormányzati társaság. A cég munkatársai a napokban – a szállítóautó útvonalát követve – azt vizsgálták, hogy mit raknak ki a helyiek biohulladékként. Az eredmény nem túl fényes, aminek most következménye is van.

A HUSZ NKft. arról tájékoztatott, hogy azokat az edényeket, amelyekben a biológiailag lebomló hulladékon kívül mást is találtak, a kollégák egy figyelmeztető cédula kíséretében otthagyták a tulajdonosnak. Hasonló a jövőben többször is előfordulhat – hívta fel a figyelmet a vállalat, egyben arra kérve a keszthelyieket: annak érdekében, hogy a jövőben elkerüljék a kellemetlenségeket, szabályosan gyűjtsék a zöldlomot.

Jellemző probléma, hogy az egyébként tiszta, lebomló hulladékot sokan még mindig nejlonzsákban teszik a gyűjtőedénybe, pedig a műanyag nem komposztálható. A megoldás, hogy ömlesztve helyezik ki, vagy biológiailag lebomló szemeteszsákot használnak.

A HUSZ NKft. ismét hangsúlyozta: továbbra sem lehet a bioedényben elhelyezni a papírt, a műanyagot, a kommunális, a fém- és építési hulladékot, a pelenkát és a 10 centiméternél nagyobb átmérőjű ágakat, gallyakat. Mint írták, a korábbi években ugyan megengedett volt, hogy a konyhai papírtörlőtől és a papírzsebkendőtől a zöldhulladékkal szabaduljanak meg a háztartások, ám mostantól azt kérik, hogy már ezeket is a kommunális edénybe tegyék a keszthelyiek – írja a zaol.hu.