Rengeteg az eladó ingatlan a falusi csok településein (veol.hu)

A júliustól induló falusi csokban érintett településeken jelenleg csaknem 15 ezer ingatlant – házat vagy lakást – hirdetnek eladásra.

A legolcsóbb településeken négyzetméterenként 8–10 ezer forint közötti áron is lehet lakóingatlant venni – például a Vas megyei Halastón, a borsodi Felsővadászon vagy a Békés megyei Pusztaottlakán. A legdrágább települések viszont az ingatlan.com elemzése szerint a Balaton közelében találhatóak.

Nemrég jelent meg az állami lakástámogatási rendszer új eleméről, a falusi csokról szóló részletes szabályozás, ennek apropóján az ingatlan. com megnézte, hogy az érintett településeken idén májusban hány lakóingatlant kínáltak eladásra, és hol tartanak az átlagos négyzetméterárak – számol be a veol.hu.

Balogh László, az ingatlan.com szakértője elmondta, hogy a falusi csok segítségével az érintett közel 2500 településen lehet használt lakást venni, majd azokat vásárlás után korszerűsíteni vagy bővíteni. Annak érdekében, hogy a falusi csok miatt ne szabaduljanak el az ingatlanárak, a szabályok szerint a támogatások maximum fele mehet vásárlásra, a többit korszerűsítésre vagy bővítésre kell költeni.

– Várhatóan a családi- és ikerház-vásárlásoknak, -építéseknek és -korszerűsítésnek ad lendületet a falusi csok. Mindezek hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a népszerű községekben lévő lakóingatlan-állomány minősége javuljon. Az érintett települések ingatlanárai között azonban akár százszoros különbség is megfigyelhető – jelezte a szakember.

Az ingatlanportál elemzése szerint a falusi csokban érintett településeken május közepén 14 639 lakóingatlant – családi házat és lakást – kínáltak eladásra a tulajdonosok és ingatlanközvetítők. A Balaton közelében lévő települések a legdrágábbak, közülük is Balatonakali viszi a prímet. Az északi parti településen összesen 17 lakóingatlan vár gazdára, átlagosan 913 ezer forintos négyzetméteráron. Második a Művészetek Völgyéhez köthető Vigántpetend, ahol átlagosan 907 ezer forintos négyzetméteráron kínálnak két eladó házat. Tihany a harmadik, ahol négyzetméterenként átlagosan 660 ezer forintot kell adni az ingatlanokért, amelyekből 63-at hirdettek idén. Ugyanakkor a legolcsóbb települések között van a Vas megyei Halastó, ahol nyolcezer forintos négyzetméteráron megvehető az egyetlen eladó ingatlan.

Az olcsó települések között van még a Borsod megyei Felsővadász, a Békés megyei Pusztaottlaka, a Szolnok megyei Tisza­inoka, ahol már négyzetméterenként 12–13 ezer forintért is lehet ingatlant venni, a házaknak a teljes vételára csupán 390 ezer és 1,2 millió forint között mozog.