Rendőrségi feljelentés jogosulatlan siófoki adatgyűjtésért (siofok.hu)

Személyes adatok jogosulatlan gyűjtése miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere. A megtévesztő adatgyűjtést a várost is érintő, november 8-ig tartó mikrocenzus, azaz mintavételes népesség-összeírás alatt követték el.

 

Siófok közigazgatási területén október második felében önkormányzati megbízólevélnek tűnő irattal igazolva magukat ismeretlen személyek több házhoz is bekopogtak, és személyes, valamint különleges adatokat kértek be az önkormányzat nevében az ott lakóktól.

Az önkormányzat semmiféle ilyen jellegű adatgyűjtést vagy kutatást nem végzett és nem végeztetett, így a polgármester, amint tudomására jutott az eset, azonnal közleményt adott ki a lakosság figyelmét felhívva arra, hogy senki ne válaszoljon a jogosulatlan adatgyűjtők kérdéseire.

Elsőként a hivatal egyik dolgozója jelezte, hogy október 23-án, ünnepnapon, önkormányzati fejléces papírra írt megbízó levéllel igazolva magát, adatgyűjtő kereste fel otthonában. Többek között a pártállására, pártszimpátiájára is rákérdezett, majd végül a nevére is kíváncsi volt.

A polgármester a közösségi oldalán is felhívta a figyelmet a történtekre. Az erre érkezett bejegyzésekből valószínűsíthető, hogy több siófoki lakost is megkerestek a jogosulatlan adatgyűjtők.

Dr. Lengyel Róbert az ügy súlyosságára tekintettel nyomozás elrendelését kérte a rendőrségtől, mivel a személyes és különleges adatok jogosulatlan megszerzése hivatalos eljárás színlelésével, a magánlakhoz fűződő érdekek megsértésével, a megbízólevél hamisításával járt. Mindez jelentős érdeksérelmet okozhat a megkeresett személyeknek, és alkalmas a hivatalos szervekbe vetett bizalom megingatására.

(17:21)