Rendőrök és diákok is felügyelik a strandolók biztonságát (sonline.hu)

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság és Siófok városa június 21-én megnyitotta Dél-Balatoni Bűnmegelőzési Központját. A további egységek, a bűnmegelőzési centrumok 2019. július 1-jén kezdik meg működésüket.

A partra özönlő turistáknak köszönhetően a nyári szezonban jelentősen megnő a Balaton-parti települések lélekszáma. Ilyenkor a rend őrei is nagyobb figyelmet fordítanak erre a területre, hiszen kvázi az ország második fővárosává növekszik a Balaton térsége. Az idei főszezonban a készenléti rendőrök, valamint Zala, Tolna és Baranya megye rendőrei is segítik a somogyi egyenruhások munkáját.

A húsz éve útjára indult Dél-Balatoni Szezonális Bűnmegelőzési Központ célja a bűncselekmények megelőzése, a helybéliek és a turisták biztonságérzetének növelése, valamint a bűncselekmények áldozatainak segítése. Ezen a nyáron Siófokon, Balatonföldváron és Balatonlellén nyitnak bűnmegelőzési irodák, amelyek júliustól egészen augusztus végéig működnek, közel 200 diák részvételével – tudta meg a sonline.hu.

A bűnmegelőzési központ siófoki megnyitóján, a Lóczy Lajos utcai strandon Molnár Gábor, megyei rendőr-főkapitány arról beszélt, hogy a közbiztonság szavatolása közös cél. – A program eredeti célja az volt, hogy rendészeti középiskolás diákoknak a gyakorlat mellett biztosítsunk táborlehetőséget – mondta a főkapitány. – Ez megvalósul idén is, hiszen közel kétszáz diák jön hozzánk, akik a bűnmegelőzési munkában vesznek részt.

Természetesen a fiatalok nem fognak intézkedni, csupán bűnmegelőzési feladatokat látnak el, így tanulva leendő szakmájukat, ismerik meg hivatásukat. – A bűnmegelőzési centrum mellett fontos a biztonságos-strand programunk is – emelte a megyei rendőr-főkapitány. – Az önkormányzattal közösen a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácstól kértünk és kaptunk támogatást a megvalósításra, aminek köszönhetően közel 100 trezort helyezünk ki a strandokon, a strandon pihenők ezekben helyezhetik el értékeiket.

Biztonságban a tóparton

Az idei szezonban olyan táblák kerülnek ki a strandokra Siófokon, amelyek a szüleiktől eltűnt gyerekek tájékozódását segítik. Már a városba érkezőket figyelmeztetik, mert a rendőrség az autópályán is felhívja majd a figyelmet, hogyan ne váljon senki sem bűncselekmény áldozatává, médiahirdetések is készültek minderről.

Siófok már évek óta tesz azért, hogy a nyár fővárosa biztonságos legyen. – Folyamatosan növeltük a közterületi kamerarendszerünk lefedettségét – mondta a megnyitón Lengyel Róbert, polgármester. – Úgy tudom, hogy ezek a felvételek nagyban segítették a rendőrök munkáját. Azt gondolom, hogy a város és a megyei, valamint a városi rendőrség közti együttműködés országosan példaértékű.

A város polgármestere példaértékűnek tartja a rendőrséggel való együttműködést, és köszönetét fejezte ki a Siófokon szolgálatot teljesítő rendőri állománynak. Kiemelte, hogy az elmúlt években a közbiztonság jelentősen javult a városban, amelyhez a diákok is hozzájárultak.

A városvezető a Somogyi Hírlap kérdésére elmondta, egy hosszas közbeszerzési eljárást követően mostanra már elindult a Petőfi sétány őrzése is, amely évek óta visszatérő téma a helyiek körében. Lengyel Róbert kiemelte: az indulás óta jogszabályba ütköző cselekmény nem történt a területen.

A megnyitón részt vettek a Balaton-parti rendőrkapitányságok vezetői is.

Fotó: police.hu