Remeteként él a Szent György-hegyi ortodox szerzetes (sokszinuvidek.hu)

A Szent György-hegy hatalmas bazaltoszlopaival a Balaton-felvidék egyik jellegzetes tanúhegye a maga nyugalmával és szépségével. Idilli hely ez, melyet a természetjárók is szívesen keresnek fel. A séta során a figyelmes vándor a hegy keleti oldalában, az erdő mélyén a Balaton-part pazar nyaralóit ismerve kissé szokatlannak tűnő épületegyüttest fedezhet fel: Márton atya remetelakját és egy hozzá tartozó ortodox kápolnát.

A remetelak és az Örömhírvétel-kápolna kívülről bármikor megtekinthető. Hivatalosan ugyan nem látogatható, ám ha az atya otthon tartózkodik – mint példánk igazolja – biztosan megengedi, hogy megtekintsük a két keze által létrehozott ortodox építészeti csodát.

Mert igazi csoda ez. A debreceni származású szerzetes külföldről hazatérve barátaitól kapott ajándékba egy romos, tönkrement présházat, melyet saját kezűleg újított fel és épített át a kétezres évek derekán. Az atya eredetileg kőfaragó és kőszobrász, így mesterien varázsolta alkotta meg a kápolnát is, tanúságot téve szakmai hozzáértéséről és kézügyességéről. A belső ábrázolásokat egy festő készítette.

Márton atya felnőttként keresztelkedett meg, majd Görögországba, az Athosz-hegy szerzetesei közé vezetett az útja. Később a franciaországi Monastère Saint-Antoine le Grand nevű kolostorban töltött 14 évet. Itt szentelték pappá. 2003-ban tért vissza Magyarországra, ma a Szent György-hegyi remetelak és a mögé épült Örömhírvétel-kápolna az otthona, menedéke. Minden nap paraklésziszt (vigasztalás) tart reggel és este, valamint minden második vasárnap Szent Liturgiát vezet. Hívei a környékbeliek.

A Szent-György hegyi szerzetes zárkózottnak tűnik. Bár őszinte tekintetű, barátságos, magával ragadó, ám nem a szavak embere. Nem szereti a nyilvánosságot, ezért arcát sem engedi fényképezni. Halk szavú és olyan kisugárzása van, akinek a jelenlétében jól érzi magát az ember.

Hosszú út vezetett Márton atyának idáig. Napjait ma többnyire magányosan, egyedül tölti, ember és Isten dolgai kötik le. Kétségtelen, hogy célba ért: megtalálta lelki békéjét és nyugalmát a Szent György-hegyen.

A teljes cikk itt elolvasható.