Rekordszámú bor érkezett a badacsonyi bírálatra (veol.hu)

Még a tavalyinál is több bor érkezett a Veszprém vármegyei borok versenyére, amelyet idén is a Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomásán tartottak.


Hetvenhét termelő kétszáznyolcvankettő mintáját vizsgálta, bírálta a zsűri a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Veszprém Vármegyei Szervezete által rendezett Veszprém vármegyei borok versenyén pénteken.

Az immár huszonötödik alkalommal megtartott eseményen a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke, Sövényházi Balázs köszöntötte a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem (MATE) Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomásán megjelent borászokat, szakembereket, köztük külön Győrffy Balázst, a NAK országos elnökét, Nyitrainé Sárdy Diánát, a MATE Budai Campus főigazgatóját, Szőke Barnát, a kutatóintézet vezetőjét és Orbán Juditot, a NAK vármegyei igazgatóját. Mint elmondta, a szervezők nagy örömére a vármegye mind a négy borvidéke képviselteti magát a versenyen, amelyre 221 fehér, 27 rozé és 34 vörösbort neveztek be a gazdák. Győrffy Balázs úgy vélte, hogy a kutatóintézetben immár huszonötödik alkalommal megrendezett borverseny komoly értéket képvisel, ráadásul örömteli módon évről évre emelkedik a versenyre bocsátott borok száma. Az idei esztendő minden eddigit felülmúlt a termelők által leadott 282 mintával. – A jelentős tételszám mellett arról sem szabad megfeledkezni, hogy ezek bírálata egyre nagyobb kihívást jelent a bírálóknak, ami előrevetíti az ehhez szükséges infrastruktúra fejlesztését – tette hozzá, többek egyetértő bólogatása közepette.

A teljes cikk itt elolvasható.