Rejtőző kiskastélyok a Balaton északi partján 4.rész – Pántlika kastély

Hívhatjuk őket villáknak vagy kastélyoknak, mindenképpen az építészet olyan kis kincseiről van szó, amelyek története sok érdekességet rejt. Ne hatalmas uradalmi épületeket képzeljünk el, ahol egykor szolgasereg leste a gazdák minden kívánságát. Az épületek némelyike nincs tökéletes állapotban, némelyikben laknak, van amelyik üresen áll, műemlék vagy éppen egy múzeumnak ad otthont. A Pántlika kastély Balatonakali jellegzetes éke, amely egy 142 éves gyönyörű épület.

Fotó: likebalaton.hu/Szűcs Ildikó

 

Balatonakali domboldalán szőlőültetvények sorakoznak, közöttük apró nyaralók kertjéből csodálatos panoráma nyílik a Balatonra. Ám a legszebb kilátás minden bizonnyal a domboldal tetején magasodó Pántlika kastélyból van, amely 2006 óta magántulajdon, és azóta teljes pompájában áll.

Az épület mindig is a faluhoz tartozott, noha attól nagyjából 500 méterre épült. A birtok mindig is papi birtok volt, a feljegyzések szerint Szent István koronázásától kezdve legalábbis biztosan. Majd 1807-ben I. Ferenc király ajándékozta oda a szőlőhegyet kastélyostul a Magyar Kegyes Tanítórend, vagyis a piarista rend dörgicsei gazdaságához tartozó tartományának. A teljes birtok 1945-ig, a földosztásig, a piaristák tulajdona volt, kisnemesek és egy földbirtokos gazdálkodtak rajta.

A cikk folytatása (fotókkal) itt található.