Red Bull Air Race: „Fantasztikus helyszín Zamárdi”

Jim Dimatteo, a Red Bull Air Race versenyigazgatója nyilatkozott így az esti sajtótájékoztatón, majd a pontszerző pilóták beszéltek a szombaton átélt izgalmakról, és a vasárnapra tervezett taktikáról. Abban mindenki egyetértett, hogy a szél kemény küzdelem elé állította a mezőnyt.

(Fotó: hirbalaton.hu)

Jim Dimatteo második legszebb helyszínnek titulálta a balatonit, és úgy vélte, hogy Budapesten kívül is lehet jó versenyt rendezni, bár a Lánchíd alatt és a Duna felett száguldani is csodálatos.

– Sport szempontjából izgalmas pályát sikerült összeállítani, talán izgalmasabbat, mint Budapesten. Bár a Duna medre ott alapból egy kígyózó pályát jelöl ki. Megnéztük a mai időmérőn, hogy milyen ívek működtek és kíváncsiak leszünk mit hoz a holnap – mondta a verseny igazgatója.

Martin  Šonka, a csehek kiválósága repülte a szombati időmérő legjobbját. Šonka vadászpilóta és a Cseh Légierő nagy tekintélynek örvendő bemutató csapatának a tagja, ahol L-159 Alca gépen repül. Emellett JAS-39 szuperszonikus sugárhajtású vadászgépen is repül a Čáslavi Légierő Bázison állomásozó 211. Taktikai Osztag kötelékében.

Fontos volt ez a nap számára, hiszen 9 pontos lemaradását tudta csökkenteni 6-ra az összetettben első helyen előtte álló japán Yoshihide Muroyatól szemben.

– Nagyszerű élmény volt itt versenyezni, gyönyörű a hely, és 3 fontos világbajnoki pontot szereztem, de ez még nem a legfontosabb nap volt. Holnapra más terveink vannak. Az izgalmas pálya az idegek harcát és a taktikusok küzdelmet idézi elő. Kérdéses, vajon melyik ív hogy fekszik az adott pilótának. Holnap egy új történet kezdődik, mert másképp fog fújni a szél.

A versenyzők akár 350 km/h sebességgel száguldoznak a 2000 méter hosszú és 500 méter széles pályán. Bizony a szél sebessége és iránya is meghatározza azt, hogy milyen stratégia mentén versenyeznek, milyen taktikát választanak éppen, mekkora ívben fordulnak.

Martin Šonka úgy vélte, hogy utolsó előtti indulóként igazán szerencsés is volt, hiszen láthatták a többiek repülését, így lehetőségük adódott az elemzésre. Végül a magasabb kockázattal járó repülés mellett döntöttek, amely balatoni pályacsúcsot és 3 világbajnoki pontot eredményezett.

Szombaton az alábbi eredmények születtek a Red Bull Air Race zamárdi időmérő edzésén:

  1. Martin Šonka (cseh, Edge 540 V3) 57.820
  2. Velarde (spanyol, Edge 540 V2) 58.203
  3. Muroya (japán, Edge 540 V3) 58.846

 

A Master Class pontversenyének jelenlegi állása:

Vasárnap délután fogjuk megtudni, hogy a kieséses verseny végül kinek a győzelmét hozza el.

Az időjárás a verseny helyszínén jelenleg hasonló a tegnap délelőttihez: felhős, kissé szeles, de legalább nem esik az eső.