Racionálisabban működtetné a tihanyi apátságot a perjel (veol.hu)

Minden közösségi döntés, a célokról közösen határozunk, mondta Mihályi Norbert Jeromos, a tihanyi bencés apátság egy éve megválasztott konventuális (minorita) perjele.

Korzenszky Richárd tavaly mondott le perjeli szolgálatáról , hogy átadja a helyét a fiatalabb nemzedéknek Tihanyban. Helyére Mihályi Norbert Jeromost választotta a közösség új konventuális perjelévé.

Mint mondta, lelkiismeret-vizsgálatot kellett tartani, bár igazán csak akkor tudta meg, milyen felelősséget vállalt, mikor már benne élt. Korábban az iskolalelkészi és a balatonszőlősi lelkipásztori munka mellett az apátság elöljárójának gazdasági helyetteseként szolgálta a közösség életét.

– Szent Benedek regulája szerint a perjel első feladata a közösség vezetése. Első a példaadás, az apát, a perjel mutasson példát. Ez egy testvéri közösség, ahol mindenki elfogadja, hogy az idősebb rendtársak mérhetetlen bölcsességgel, tapasztalattal rendelkeznek. Számomra most is példák ők, inkább én követem őket, mint ők engem. De ők is tudják, hogy amikor az elöljárót megválasztják, akkor ő megy elöl, feltekintenek rá.

A konventuális perjel elmondta, az elmúlt egy évben megtapasztalta, hogy a közösség nagy segítség, a rendtársak bölcs tanácsokkal, kreatív ötletekkel támogatták. A közösség életét a folytonosság jellemzi; bizonyos dolgokban folytatják, amit Richárd atya elkezdett, de szükséges a megújulás, a szemléletváltás, a racionálisabb működtetése az apátságnak és a fiatalabbak felé való odafordulás. Minden közösségi döntés. Együtt határoznak a célokról, a közösség irányáról, küldetéséről, arról, hogy merre indulnak tovább, mik a prioritások, mit szeretnének megvalósítani, fejleszteni.

A cikk folytatása a veol.hu-n.