Programsorozattal emlékeznek a rendszerváltó politikusra Keszthelyen (zaol.hu)

1991. április 8-án hunyt el Csengey Dénes, a Keszthelyen élt rendszerváltó politikus, író. Halálának 30. évfordulóján programsorozattal emlékezik rá Keszthely.

A Helikon-parkban lévő Csengey-emléktáblánál tartott csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott: a 2008-ban posztumusz díszpolgári címet kapott író, rendszerváltó politikus emlékét és költészetét az önkormányzat méltó módon szeretné megőrizni és megismertetni az ifjabb nemzedékkel is – tudósít a zaol.hu.

A rendszerváltás meghatározó alakja volt. Túl azon, hogy megemlékezünk, fontos, hogy tovább is tudjuk vinni az értékeket és különösen a fiatal generáció számára el tudjuk mondani az eseményeket, melyek nagymértékben befolyásolják akár az ő jelenlegi életüket, akár mindannyiunk jövőjét

– fogalmazott Nagy Bálint polgármester.

A város szándéka, hogy közterület is viselje a politikus, író nevét, s emléktáblát avatnak egykori lakóházán. A tiszteletére szervezett programsorozatban a város minden kulturális intézménye részt vesz. Könnyűzenei pályázatot írnak ki Cseh Tamás dalok feldolgozására, melynek szövegét Csengey Dénes írta. Vers-és prózamondó versenyt hirdetnek, kiállítást rendeznek Csengey személyes tárgyaiból, rendszerváltó plakátokból, s kerekasztal-beszélgetés is szól majd róla.