Pörög a nemzetközi hajós piac – és ez itthon is érezhető (vg.hu)

Továbbra is felfelé ível a hajóspiac, egyre több az új ügyfél és az elektromos meghajtás térnyerésének köszönhetően új szegmens is nyílt az iparágban.

Nagy érdeklődés mellett rendezték meg a közelmúltban a Boot Düsseldorf elnevezésű kiállítást, ahol több ezer hajó és nemzetközi kiállító várta a világ minden országából érkező látogatókat. Számos magyar hajó forgalmazó is részt vett az eseményen, akiktől a lap első kézből tudta meg, hogyan alakulnak a nemzetközi trendek.

Kiderült, hogy a vásárlók az egyre nagyobb hajókat keresik mind a vitorlás, mind a motoros hajók terén, Európában főleg a motoros hajók piaca növekszik dinamikusan, míg Magyarországon még mindig a vitorlás hajók eladásai vezetnek. Ebben szerepet játszik az is, hogy hazánk tavain, így a Balatonon is, tilos kedvtelési céllal belsőégésű motoros hajóval közlekedni.

Új színt hoztak a hajós piacra az elektromos hajók, melyek környezetbarát megoldást jelentenek ugyan, de teljesítményben messze elmaradnak a belsőégésű hajók mögött, ezért csak olyan helyeken népszerű, ahol utóbbiak használata környezetvédelmi okok miatt tilos – a Balaton és a többi hazai tó mellett Európa több belvize szintén érintett a kérdésben.

A teljes cikk itt elolvasható.