Piknikkel emlékeztek Herczeg Ferencre Badacsonytördemicen (veol.hu)

Első ízben rendezett Herczeg Ferenc-pikniket, civil kulturális találkozót a Badacsonylábdi Partszépítő és Fürdőegyesület és a Herczeg Ferenc Társaság. Az ünneplők Herczeg Ferenc egykori Római úti birtokánál koszorúztak, majd az írófejedelemről elnevezett strand előtt álló szobránál emlékeztek. 

Herczeg Ferencnek köszönhetik, hogy a hegy megmaradt a mai állapotában – idézi a veol.hu Horváth Zoltán polgármester.  Ugyan valamennyit elbányásztak belőle, de ha ő nem dolgozott volna azon, hogy a bányát bezárják, akkor ma lehet, hogy olyan hegy lábánál állnánk itt, amely már nem hegy – mondta a polgármester.

A faluházban vetítést rendeztek a Herczeg Ferenc-megemlékezésekről, majd kiállítás nyílt a tízéves Herczeg Ferenc- kiállítás bővített anyagából. A tárlatot Takaró Mihály irodalomtörténész nyitotta meg, méltatva, hogy annak anyaga kibővült mostanra.

A tárlatot egy ma már köztünk nem levő nagyszerű embernek, Vollmuth Péternek, a település korábbi polgármesterének köszönhetjük, aki céljául tűzte ki, hogy egy méltatlanul feledésre ítélt, korábban írófejedelemnek nevezett, nagyszerű magyar ember életéből összegyűjtsön, amit csak lehet – fogalmazott Takaró Mihály.

Herczeg Ferenc Versecen született, német apától és német anyától. Aztán 1954-ben egy sötét korban hagyta el a világot, de 65 évvel később újra a magyar nemzet kollektív emlékezetének része lett. Idén tavasszal megalakult a Herczeg Ferenc Társaság, ezzel 70 éves adósságunkat törlesztettük – tette hozzá.